Norge

Mener det er flaks at Kristiansen slapp ut

På sånne dager vi skal være glade for at vi ikke har dødsstraff i Norge, sier Bjørn André Gulstad. Han mener det var flaks at Viggo Kristiansen ble frikjent.

– Svært få kan forstå hva det vil si å være i fengsel i 21 år. Enda færre kan forstå hvordan det er når du er uskyldig, sa Bjørn André Gulstad. Han er en av advokatene til Viggo Kristiansen. Arvid Sjødin er den andre.

De hadde kalt inn til pressekonferanse etter at det ble klart at Kristiansen blir frikjent i Baneheia-saken.

– Viggo Kristiansen ser ikke på det å bli frikjent som en seier. For ham er det derimot en slutt på en urett. Den har vært vanskelig for ham å leve med, sier Gulstad.

Gulstad fortalte om hva de 21 årene har betydd for Kristiansen. Har han enda til gode å møte det som kunne vært en kone, selv om han er blitt 43 år gammel. Han kunne hatt ett eller flere barn, sa Gulstad. Og nevnte historiske hendelser som skjedde mens Kristiansen satt i fengsel.

– Jeg kunne fortsatt i hele dag med å nevne slike hendelser som har skjedd mens Kristiansen er utsatt for tortur. For det er det rette ordet. Det er det når du må sitte uskyldig i fengsel i så lang tid, sa Gulstad.

Gulstad sier at det er flaks at Kristiansen slapp ut fra fengsel. Han fikk nei til å få behandlet saken på nytt mange ganger. Og det var også et annet alternativ da saken ble gjenåpnet. For bare kort tid før ble det vurdert om Kristiansen måtte få forlenget dommen.

– Det er flaks at han slapp ut, i stedet for å bli værende i fengsel resten av livet, sa Gulstad. Flere privatpersoner har hjulpet til med å få saken behandlet på nytt. Det blir feil at folk må være avhengige av dette, mener Gulstad.

Det er ventet at Kristiansen vil kreve en stor erstatning for at han måtte være så lenge i fengsel på feil grunnlag. Gulstad sier det er for lite om staten bare gir ham noen millioner og sier unnskyld

– Hvordan skal vi beregne et halvt liv med tapte muligheter? Tapt tid med familie? Det å etablere seg? Det å få kone og barn?, spør Gulstad. Derfor er det uklart hvor mye de vil kreve på vegne av Kristiansen.

Gulstad mener det er viktig at saken må føre til endringer. Det må til for å unngå at slike feil skjer igjen, mener han.

– Og det er på sånne dager vi skal være glade for at vi ikke har dødsstraff i Norge, sier han.

Gulstad mener at rollen til media må undersøkes. Også av folk utenfor bransjen. Blant annet med innspill fra de som har kjempet for Kristiansen sin sak, Fritz Moen sin sak og andre som har kjempet mot justismord.

Gulstad minnet også om at de største ofrene i saken er de to døde jentene.

– Når jeg har sagt alt det jeg har sagt nå, så må vi aldri glemme hvilken tragedie to uskyldige barn måtte oppleve. En vårdag da de bare skulle bade. Vi må aldri glemme hvilken ulidelig smerte som rammet både dem og de etterlatte i mai 2000. En smerte som har fulgt de pårørende siden, og som vil følge dem videre. Som Viggo Kristiansen sa til meg i går, 21 år i fengsel er ingenting mot hva andre har lidd i denne saken.

Gulstad leste til slutt opp et brev fra Kristiansen.

– 19. mai 2000 ble to uskyldige barn drept. De etterlatte har levd med en smerte som er verre enn den av å uskyldig sone 21 år i fengsel. Jeg ser hvor vondt det må vært for dem å bli fortalt at en av de to dømte er uskyldig. Jeg forstår at den smerten må ha blitt verre da jeg slapp ut fra fengsel. Men jeg ber om forståelse for at jeg ikke kunne leve med en uriktig dom. For en forbrytelse jeg aldri har gjort. Jeg har gjort alt jeg kan for å få saken behandlet på nytt. All ny etterforskning viser at jeg har vært uten en rolle i saken. Jeg har lidd hver dag, hver uke, hver måned og hvert år fram til jeg nå er fri. Jeg vil takke de frivillige og de som har støttet meg og min familie. Nå er jeg lettet. Nå ber jeg om fred og ro. I forsøket på å få orden på et liv som ble utsatt i 22 år. I dag starter resten av livet mitt.

—  Viggo Kristiansen

Nå bør justisminister Emilie Enger Mehl beklage til Kristiansen, mener Gulstad. Hun har varslet at hun skal uttale seg klokka 19.

Siste utgave

På forsiden nå