Norge

Frikjent for Baneheia-drapene

Viggo Kristiansen er frikjent i Banheia-saken. Alle dommerne var enig om det.

Viggo Kristiansen ble dømt i Baneheia-saken for 22 år siden. Denne uka har Borgarting lagmannsrett behandlet saken på nytt.

Han blir frikjent i Baneheia-saken. Alle dommerne i saken er enige, sier Tonje Vang når hun leste opp dommen. Hun er lagdommer.

Kristiansen ble i 2000 dømt for også andre lovbrudd. De lovbruddene er han fortsatt dømt for.

I dommen ble Kristiansen dømt til 21 års forvaring i fengsel. Borgarting lagmannsrett har også vurdert hva som ville vært rett straff for de andre lovbruddene. Det er viktig for å finne ut hvor mye Kristiansen skal ha i erstatning. Det blir regnet ut basert på hvor lenge han har vært fengslet av feil årsaker. Domstolen mener han burde vært dømt til fengsel for dette i 10 måneder.

De to lovbruddene dreier seg om flere seksuelle overgrep mot en jente da hun var mellom sju år og åtte år. Kristiansen har også klatret opp på verandaen til en kvinne i nabolaget og kikket på henne. Som oftest da hun skulle legge seg for å sove. Han har erkjent disse lovbruddene.

– Kristiansen har uriktig sittet nesten 21 år i fengsel. Det er ingen tvil om at det har hatt konsekvenser for både ham og familien. De garantiene som skal hindre at folk blir feil dømt, har fungert for dårlig for ham. Det sa Vang etter å ha lest dommen.

– Viggo Kristiansen har krav på å bli ansett som uskyldig i Baneheia-saken.

Kristiansen sa i domstolen at han godtar den nye dommen.

– Viggo Kristiansen ser ikke på det å bli frikjent som en seier. For ham er det derimot en slutt på en urett. Den har vært vanskelig for ham å leve med, sier Bjørn Arild Gulstad. Han er advokaten til Kristiansen sammen med Arvid Sjødin.

– Jeg vil gå så langt som å si at Kristiansen er en fri mann i dag, fordi i han har hatt flaks. I større eller mindre grad, sier Gulstad. Han sier saken har vist at det er behov for å gjøre flere endringer for å unngå at noe lignende skal skje igjen.

Riksadvokaten Bjørn Sigurd Maurud sa i oktober at det var feil å dømme Kristiansen. Det manglet bevis mot ham, mente Maurud.

I februar 2021 ble det klart at Kristiansen skulle få behandlet saken på nytt. Og han ble sluppet fri fra fengsel i juni 2021.

Det var vennen Jan-Helge Andersen som sa Kristiansen hadde vært med på voldtektene og drapene. Andersen ble dømt for ett av drapene, og Kristiansen ble dømt for det andre. I juli ble det kjent at Andersen var siktet også for det andre drapet.

I november ble det kjent at det er funnet arvematerialet DNA fra Andersen på begge jentene. Det strider mot hva han har forklart. Det gjør også at Riksadvokaten mente resten av forklaringen blir mindre troverdig. Det mener også politiet.

Svein Holder er advokat for Andersen. Han sier Andersen har samme forklaring til saken som nå.

– Vi tar statsadvokatenes syn på saken til etterretning. Vi har ingen videre kommentarer, sa Holden til nyhetsbyrået NTB før dommen ble klar.

Det er ifølge nye DNA-analyser ingen sikre spor av DNA fra Kristiansen på åstedet. Og det er sett mer på det som er kalt teledata-bevisene. Dette er logger som viser hvor mobiltelefonen hans var da de to unge jentene ble voldtatt og drept.

Stine Sofie Sørstrønen og Lena Sløgedal Paulsen ble voldtatt og drept. Sørstrønen var åtte år gammel. Paulsen var ti år gammel. i Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000. De ble funnet to dager senere.

Justisminister Emilie Enger Mehl skal uttale seg om saken klokka 19. Der skal hun si hvordan regjeringen vil følge opp saken og dommen.

Siste utgave

På forsiden nå