Norge

Maten vi bare må ha på julaften

Hvor du kommer fra kan avgjøre hva du spiser i jula. Klar Tales redaksjon kommer fra ulike steder i landet, og dette spiser vi i jula.

Det blir ikke jul uten ... Har du hørt den før?

Mat er en viktig del av julefeiringa vår. Og vi skal helst spise det vi er vant med fra barndommen.

Ribbe, lutefisk, vegetarmat eller pinnekjøtt. Alle er alternativ til middag på julaften. Noen setter til og med en kalkun på bordet.

I Klar Tales redaksjon jobber det folk fra ulike steder i landet.

– Jeg kommer fra Lillehammer i Innlandet, sier Arnfinn Storsveen. Han er desk-journalist.

Storsveen spiser ribbe av svin på julaften. Det er han langt fra alene om. Ribbe er det nordmenn spiser aller mest av. En undersøkelse fra kanalen NRK viser at rundt 55 prosent av oss spiser ribbe.

Bildet viser norsk juleribbe i ovnen.

Tilbehøret er like viktig som god ribbe, mener han. Og Storsveen har mye å velge mellom.

– Både medister-pølser, sosisser, surkål, lefse, potet og små syltede agurker. Og jeg bruker en sjy fra ribba som saus, sier han.

Samboeren til Storsveen liker brun saus bedre.

– Hun har brun saus til. Og spiser også rosenkål og medister-kaker, sier han.

Første juledag spiser de rester fra julaften.

– Og kanskje litt sylte med sennep.

Nikolea Solstad kommer fra Larvik i Vestfold og Telemark fylke. Journalisten er redaksjonens eneste vegetarianer. Og det byr på en litt annen jul når det gjelder mat.

Men familien til Solstad bytter på hva de spiser hvert år.

– Hos oss spiser vi ribbe eller pinnekjøtt annethvert år. Også spiser vi det vi ikke hadde julaften, første juledag, sier hun.

Når resten av familien spiser kjøtt, lager Solstad sin egen mat.

– Dette blir min femte jul som vegetarianer. Jeg tenker å lage vegisterkaker og peppersaus, sier Solstad.

Hun sier også at hun spiser mye av tilbehøret til julemiddagen.

– Kålrabistappe er favoritten, sier hun. Og til dessert har familien riskrem.

– Men jeg pleier å droppe det til fordel for altfor mye sjokolade, sier Solstad.

Gøril Huse er redaktør i Klar Tale. Hun er også fra Larvik. Og for Huse blir det ikke jul uten pinnekjøtt.

– Tidlig formiddag brer lukta av pinnekjøtt seg i huset hjemme hos oss, sier hun.

Opprinnelig var det folk fra Vestlandet som spiste pinnekjøtt. Saltet og tørket kjøtt var en viktig del av bonde-samfunnet. Vestlandet er også et området hvor sau trives veldig godt.

Hele 76 prosent av alle fra Vestlandet spiser pinnekjøtt, ifølge nettstedet Store norske leksikon. Men nå er det også mange andre nordmenn som har tatt tradisjonen hjem, som Huse har gjort.

– Som barn fikk vi alltid pinnekjøtt på julaften hos mine besteforeldre. De var fra Vestlandet. Dermed ble tradisjonen overtatt hos oss som var fra Vestfold, sier hun.

Huse sier at pinnekjøttet bør være røkt.

– Gjerne fra en liten lokal produsent, sier hun.

Sammen med pinnekjøttet serveres grov pølse, rotmos, mandelpoteter, tyttebærsyltetøy og en god sennep.

Til dessert er det riskrem som gjelder.

– Vi spiser riskrem, servert med hjemmelaget kirsebær-saus. Kirsebærene plukkes fra treet i hagen på høsten. Til jul koker vi dem med julekrydder og sukker. De søte bærene og sausen er vår lokale vri på juledesserten, sier Huse.

Julemat kan være veldig tungt for magen. Derfor lager Huse og familien fisk 1. juledag.

– Vi serverer alltid juletorsk, sammen med poteter, ertepuré, gulrot og eggesmør. Stort sett er det mer dessert fra julaften igjen. Er det tomt, så lager vi multekrem. Så får vi brukt noen av multene vi plukket på fjellet på sensommeren, sier hun.

Familien går seg gjerne en tur dagen etter julaften også.

Karin Flølo er redaksjonens reportasjeleder. Hun kommer fra en liten plass som heter Breim. Bygda ligger i Sogn og Fjordane.

For Flølo og familien er det også pinnekjøtt som er kveldens høydepunkt.

– Gjerne i godt selskap med pølser fra enten Førde eller en dal i Breim, sier hun.

Som Solstad er også Flølo glad i kålrabistappe.

– Det er det beste tilbehøret, sier hun. De har også potet til.

– Noen i familien liker også svineribbe og medister-kaker. Så det har også fått plass på bordet, sier hun.

Til dessert er det klassikeren riskrem.

– Som egentlig bare er risgrøt med sukker og krem. Og det kan fint serveres med en rød saus med smak av bringebær, sier hun.

– Vi er neppe sultne etter dette, men kaka Lady Goldenglow er absolutt en klassiker. Mamma er ekspert på å lage den.

Bildet viser en tallerken med ribbe, surkål, medisterkaker, medisterpølser, poteter og tyttebær.

Jeg, Petter Skipperø har skrevet denne saken. Jeg er fra Trondheim. Hjemmet til selveste Nidarosdomen.

Jeg feirer jul ene året hos mamma, og andre året hos pappa.

– Hos mamma spiser vi alltid pinnekjøtt. Og den siste tiden har det blitt handlet inn noe som kalles pinnestek. Det er mye mer kjøtt på. Og det er fantastisk.

Ribbe er maten hos pappa.

– Jeg ser lite til pappa før middagen. Han sitter som regel rett foran ovnen for å følge med på ribba. Og for å se om svoren blir riktig. Det er et prosjekt hvert år.

Men det blir som regel alltid bra.

– Til dessert er det riskrem både hos mamma og hos pappa. Det kan være vi bytter ut med multekrem enkelte år. Men som regel er det riskrem.

---

Kort om saken

  • Hvor du kommer fra har mye å bety for hva du spiser på julaften.
  • Nordmenn flest spiser ribbe på julaften.
  • I Klar Tales redaksjon er det pinnekjøtt som er mest populært.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå