Norge

Så vanskelig er det for enslige å kjøpe bolig i Oslo

Det er nesten umulig for folk å kjøpe bolig i Oslo om de er enslige og har en vanlig lønn. Det viser en rapport fra Eiendom Norge.

Eiendom Norge lager samme rapport to ganger hvert eneste år. De kaller den sykepleier-indeksen.

Eiendom Norge ser først på hva en sykepleier tjener i gjennomsnitt. Årsaken er at de mener lønna til en sykepleier er et eksempel på en typisk god, norsk inntekt.

Så ser de på hvor stor andel av de solgte boligene som det er mulig å kjøpe med den lønna. Boliger som er mindre enn 40 kvadratmeter blir holdt utenfor regnestykket.

I 2022 tjente en sykepleier i snitt 639.257 kroner. Men det er for lite til å ha en sjans til å ha velge mellom boliger i Oslo. Lønna er for liten til å kunne kjøpe og betale lånet for 98,5 prosent av boliger som ble solgt.

– Det er blitt enda vanskeligere for folk med vanlig inntekt å kjøpe bolig. I Oslo er det nesten umulig, skriver Eiendom Norge i en pressemelding.

Norsk Sykepleier-forbund (NSF) sier det er nyttig å se på sammenhengen slik Eiendom Norge gjør det. For ifølge Statistisk sentralbyrå bor over en million nordmenn alene.

Lill Sverresdatter Larsen er leder i NSF. Hun minner om at mange sykepleiere tjener langt mindre enn gjennomsnittet som Eiendom Norge regner utifra.

– De tallene er inkludert både overtid og tillegg. Selve lønna er i snitt 150.000 kroner mindre, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Anders Francke Lund er direktør for analyse og modeller i Eiendomsverdi AS. Han sier at indeksen viser at det er blitt svært dyrt å bo på de sentrale delene av Østlandet.

Men i resten av landet er det relativt billig, sier Lund. For i byene Trondheim, Bergen og Stavanger har en sykepleier bedre sjanse for å kjøpe bolig. I Trondheim kunne de ha valgt mellom 24 prosent av boligene. I Bergen er det samme tallet 26 prosent, og i Stavanger er det 30 prosent.

En sykepleier som jobber i området rundt byene Porsgrunn og Skien. Der vil en snittlønn vært nok til å betale for 55 prosent av boligene.

Larsen sier at det er viktig å kunne bo i nærheten av arbeidsplassen.

– Det er nesten umulig for sykepleiere å kjøpe seg inn på boligmarkedet der det er klart flest jobber. Nemlig Oslo. Mange jobber turnus og natt. Da er det også vanskelig å ha lang reisevei, sier hun.

Lund sier indeksen viser en dramatisk utvikling. For i 2013 kunne en sykepleier ha kjøpt 13 prosent av boligene. Ti år senere er andelen blitt 1,5 prosent.

– Selv om en sykepleier har fått mer lønn, så har de færre boliger de har sjans til å kjøpe, sier Lund. For prisen har endret seg mer enn det som er mulig å håndtere med den ekstra lønna.

Fram til 2014 var det ingen stor forskjell på Oslo og resten av landet, skriver NTB. Så endret det seg. Det koster også mer å kjøpe bolig i andre store byer enn før. Men Oslo skiller seg ut.

– I gjennomsnitt har boligprisene aldri vært høyere enn de var i 2022. Nå bør du ha en lønn på 775.000 kroner i året for å få lån til en bolig på minst 40 kvadratmeter i Oslo. I Porsgrunn holder det med 470.000 kroner i året, sier Lund.