Norge

4 av 10 tror at de får dårligere liv av mindre forbruk

Folk i Norge må betale mer for alt de trenger. Flere sier nå at de ser mer negativt på framtiden.

40 prosent sier de tror at livet blir dårligere hvis de må spare penger og ha mindre forbruk. Det viser en undersøkelse laget av Opinion. Det er et selskap som lager spørreundersøkelser. De har spurt 1.003 personer over 18 år i januar.

– 28 prosent av nordmenn svarer at de ofte fryser fordi de må spare strøm. Derfor er det kanskje ikke så rart at flere føler livet blir dårligere om de må spare mer, sier Sunneva Kilsti. Hun er seniorrådgiver hos Opinion.

Det er også en klar forskjell mellom menn og kvinner. 47 prosent av menn sier de vil få dårligere livskvalitet hvis de skal spare penger. 34 prosent av norske kvinner sier det samme.

– Mange er opptatt av at det er en kultur med bruk og kast. De ser det er dårlig for både dem selv, naturen og klimaet. Mange ønsker et enklere liv med færre ting. Dette er nok med på å forklare at mer enn halvparten av befolkningen tror det er mulig å ha like god livskvalitet selv om de skal spare, sier Kilsti.

74 prosent svarer også at det vil være bra for natur og klima med mindre forbruk.

Siste utgave

På forsiden nå