Norge

Slik skal du få varsel i krise

Hva skal du gjøre i en krise? Myndighetene har laget et nytt system for å varsle og gi folk råd ved kriser.

Norge skal få en ny måte å varsle folk om kriser. I tillegg til tyfoner som uler, skal du nå få varsel på din mobiltelefon.

Justisminister Emilie Enger Mehl var med da det nye systemet ble vist fram tirsdag. Det har fått navnet Nødvarsel. Hun sier dette har vært en viktig satsing for å styrke beredskapen.

Systemet skal gi deg et varsel når du kan være i nød. Og det skal brukes til å varsle om akutte hendelser som kan true liv og helse. Varselet skal si hva som skjer, og hva du kan eller bør gjøre for å beskytte deg selv.

Nødvarsel er laget som et nasjonalt varsel. Men det skal senere kunne gi varsler som er mer lokale. Da kan det sende ut varsler til alle mobiler som er innenfor et bestemt område.

Varselet vil da bli det viktigste for telefonen å vise deg. Du vil høre en høy lyd om du snakker i telefonen mens du mottar et varsel. Det vil også legge seg foran alt annet på skjermen.

Hvis du har en telefon som støtter tekst til tale, kan du også få varselet lest opp.

Det er kun tre ting som må være i orden for at du skal motta varselet. Telefonen må være på, du må være i et område med 4G-dekning eller bedre, og det må være en nyere type telefon.

De fleste nyere telefoner skal kunne motta nødvarsler, ifølge nettsiden nødvarsel.no. Men de må være oppdatert med en ny utgave av systemer.

---

Disse telefonene kan ta imot nødvarsel:

  • Android-telefoner med operativsystem Android 11 eller nyere
  • Apple-telefoner som er iPhone 8 eller nyere og som er oppdatert med iOS 16.2 eller nyere
  • Apple watch som er oppdatert med watchOS 9.2 eller nyere

---

Det er politiet og Sivilforsvaret som avgjør hvor de skal sende ut varsel. De sender også ut selve varselet.

Myndighetene har laget systemet sammen med Ice, Telia og Telenor. Disse tre er de største mobilnettene i Norge. Politiet og Sivilforsvaret skal fortsatt ha jobbe på andre måter for å dele informasjon med folk.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå