Søndag 19. februar er det fastelavn. Fastelavn er den siste dagen før den katolske fastetiden. Nå blir det ofte brukt som en god grunn til å spise boller med krem.
Dagen faller mellom 1. februar og 7. mars, skriver Store norske leksikon. Fastelavn var egentlig kvelden før askeonsdag. Onsdagen startet den 40 dager lange fasten før påsken.
Opplysning-kontoret for Brød og Korn har en oppskrift. Den er med krem og syltetøy. Oppskrifter gir 12 store boller.
---
Ingredienser til bolledeig:
100 g smør
600 g hvetemel
100 g sukker
1 ts bakepulver
2 ts malt kardemomme
3 ½ dl melk
1 egg
1 pakke gjær
1 egg til pensling
Fyll og pynt:
3 dl kremfløte
12 ss bringebær- eller jordbærsyltetøy
2 ss melis
---
Opplysnings-kontoret tipser om at du kan fylle bollene med hva du vil. For eksempel kan du lage semlor. Det er svenskenes versjon. Det er fylt med makronfyll og krem. Og melis drysset over.