Norge

Hevder norsk film bruker «blackface»

En antirasistisk filmorganisasjon mener norsk film bruker «blackface». Regissøren forstår ikke kritikken og vil ikke endre på filmen.

Premieren på den norske filmen «Helt Super» ble utsatt. Årsaken var en klage fra Artef (Anti-Racism Taskforce for European Film).

Filmen skulle blitt vist på en tysk filmfestival, som heter Berlinalen.

Artef mener at filmen bruker «blackface». Og at den skildrer at svarte mennesker gjennom historien har blitt sammenlignet med dyr. De mener også at filmen inneholder «stereotype fremstillinger av fargede mennesker».

Det fikk festivalen til å avlyse premieren på filmen.

«Blackface» er en betegnelse på at en hvit person maler ansiktet svart eller brunt for å se ut som en personer med mørk hudfarge.

Artef mener det kan være skadelig for svarte barn.

Rasmus A. Sivertsen er regissør for filmen. Han forstår ikke klagen.

– Hedvig tar på seg en superheltdrakt med en maske som dekker øynene. På samme måte som Batman, Antboy og Catwoman. Der er intensjonen å skjule heltens ekte jeg. Når Hedvig tar på seg drakten, blir hun ikke en annen. Drakten forsterker hennes sterke, men også svake sider, skriver han til nyhetsbyrået NTB.

Visning av filmen kommer til å gå som planlagt resten av festivalen. Men publikum har fått advarsler.

Regissøren sier også at de ikke kommer til å endre på filmen.

– Det er helt uaktuelt for oss.

Hatem Ben Mansour sier han ikke ser at dette er et tilfellet av «blackface». Han er daglig leder for Antirasistisk Senter.

Han sier til NTB at han ikke har sett hele filmen, men kun trailer og bilder fra den.

– Min første assosiasjon var ikke at dette var «blackface». Det er jo løvemasker. Og det var ikke noe jeg reagerte på da jeg så bildene. Jeg synes den oppfatningen er vanskelig å forstå, sier Ben Mansour.

---

Kort om saken

  • Premieren til norsk film ble avlyst.
  • Årsaken var en klage fra en antirasistisk organisasjon.
  • De mente filmen var rasistisk.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå