Norge

Kirkens Bymisjon merker at flere sliter

Dyrere varer og tjenester svir i lommeboka. Kirkens Bymisjon er blant dem som merker at flere strever.

På ett år er varer og tjenester blitt mye dyrere. Prisene har roet seg noe i februar, men inflasjonen (prisveksten) er fortsatt høy.

Resultatet er som følger: Du betaler mer for mat. Du betaler mer for lån i banken og for varer og tjenester. For mange av oss har livet blitt vanskelig.

Klar Tale besøkte Oslo slumstasjon i fjor. De sa at folk allerede da strevde med at alt ble dyrere.

Kirkens Bymisjon er også blant dem som merker dyre tider. Både at folk har dårligere råd og at de tenker seg mer om.

Organisasjonen låner ut klær og utstyr gratis. Tjenesten heter Skattekammeret. Det skal hjelpe familier med barn. Kirkens Bymisjon holder til i byer rundt om i landet.

– Vi ser at flere låner nå, sier Janne Olise Raanes til Klar Tale. Hun er avdelings-direktør i Kirkens Bymisjon.

Mange låner skøyter og ski på vinteren. Av og til låner folk så mye at det blir tomt. Folk er mer bevisste, og kanskje tenker flere på klimaet, sier hun.

Noen steder i landet deler organisasjonen ut mat til folk. Ikke i Oslo, fordi flere andre organisasjoner deler ut mat her. Blant annet Fattighuset og Oslo slumstasjon (Frelsesarmeen).

– Vi får tilbakemeldinger fra de hos oss som deler ut mat. De sier at flere ber om mathjelp. Og det er nye folk som trenger hjelp. Flere er familier med barn, sier Raanes.

De merket den økte pågangen allerede i fjor. Da begynte mye i samfunnet å bli dyrere, som en følge av både pandemi og krig.

På organisasjonens kafeer kommer flere eldre. De får seg et varmt måltid og noen å snakke med. Også her merker Kirkens Bymisjon et større behov.

Det offentlige skal hjelpe folk i nød. Har du for lite penger til å leve, så kan du få sosialhjelp. Du får også hjelp til et sted å bo. Det finnes også hjelp du kan få i en nød-situasjon. Les mer i saken under.

Men ordningene er i mange tilfeller for lite, merker Kirkens Bymisjon. Spesielt nå. Offentlig støtte vokser ikke slik som vanlige lønninger. Og når alt blir mye dyrere, så får folk på støtte-ordninger enda dårligere råd.

Støtten fra det offentlige må følge veksten på prisene i samfunnet. Det mener Raanes. Dessuten ber de om mer i barnetrygd til dem med barn. I dag får familier med små barn mer enn de med store barn.

– Det er ikke billigere å ha store barn, sier Raanes. Økt barnetrygd ville hjulpet mye, mener hun.

Foreldre med barn under 18 år får barnetrygd. Hvis de bor i Norge. Den blir utbetalt én gang i måneden. 1.083 kroner for barn over seks år. Mens satsen er 1.723 kroner for barn under seks år.

---

Fakta: Dyrere varer og tjenester

  • Mat, drivstoff, hus og tjenester er dyrere enn før.
  • Mange personer strever med regningene.
  • Flere ber Kirkens Bymisjon om hjelp.

---Siste utgave

På forsiden nå