Norge

Folk gråter og er bekymret for at alt er dyrt

Helt vanlige folk som deg og meg ber om hjelp. Dyr mat, strøm og rente tar knekken på folks økonomi.

Det er onsdag morgen. Folk haster fram og tilbake i gangene på Oslo slumstasjon. De gir hverandre korte beskjeder. I bakgrunnen tar en familie på fire imot to poser mat. Uten å lage noe styr ut av det.

– Det er vanlige folk som deg og meg som trenger hjelp

—  Irene Bjørnhild Mathisen, Frelsesarmeen

Det er stillere enn vanlig. Bare noen få har vært innom og trekt kølapp. 13, står det i rødt på tavla.

– Det er slik det skal være, sier Irene Bjørnhild Mathisen. Mange har fått trygd på konto. De har pengene de trenger inntil videre.

Det lukter søtt av nystekte vafler. Kaffen er klar. Det er dessverre slik at mange skammer seg. Det er tøft å be om hjelp til å klare seg, forklarer leder Mathisen.

– Jeg kunne ønske vi kunne gjøre det litt mindre «skummelt» å komme hit, sier hun.

En flokk unger fra en barnehage tripper utenfor døra. Øynene er store av forventninger. På slumstasjonen pleier de å få saftis. Det får de også nå.

Vi er inne i tøffe tider. Strømmen er dyrere enn noen gang. Bensin og diesel koster mer. Du får mye mindre mat for pengene dine i butikken. I tillegg er det dyrere å låne penger til hus. Har du huslån, må du betale mer hver måned.

Det sender flere av oss til Frelsesarmeens slumstasjon. De hjelper omtrent 2.800 ulike husstander i måneden. Noen er familier, andre er enslige. Og tallet vokser med rundt 40 husstander for hver måned som går, ifølge Mathisen. De så det allerede under pandemien. Flere trengte hjelp. Og slik fortsetter det, uten at noen vet hvor det ender.

– Det er vanlige folk som deg og meg som trenger hjelp, sier Mathisen.

– Eller naboen din.

Flere lever på støtte fra det offentlige av ulike grunner. Som dagpenger, uføretrygd eller arbeidsavklarings-penger.

Stasjonen hjelper med mat. De hjelper med ferieturer, samtaler og papirarbeid fra det offentlige. De har egen kafé på torsdager. Sist torsdag kom det 60 personer.

Helt siden 1891 har de delt ut mat. Navnet slumstasjon har lang historie, og noen reagerer og synes det er for negativt.

– Men det er et ærlig navn, synes Mathisen. Mange har veldig lite å leve av.

Oslo slumstasjon

Slumstasjonen snakker med folk før de gir hjelp. De som trenger det mest, skal få. Egentlig skal staten hjelpe sårbare mennesker å overleve. Frelsesarmeen er et ekstra tilbud. De spør etter både inntekter og utgifter. Det finnes dem som vil ha mathjelp slik at de kan spare.

– Da sier vi «Dette tilbudet er nok ikke for deg», forklarer Mathisen.

Folk gråter inne på slumstasjonen. Så fortvilte kan de være. En mor gjorde det før skolene startet. Hun trengte en sekk til fjerdeklassingen sin. Men slumstasjonen kan kun gi sekk til førsteklassinger. Det løste seg, kan Mathisen fortelle. En annen mor har to døtre som er tenåringer. De må velge hvem som skal få dusje fordi strømmen koster så mye. Det finnes også dem som gruer seg utenfor matbutikken.

– Vi møter mye sårbarhet her, sier hun. Folk er bekymret for de tidene vi lever i. Og alenefedre synes det er ekstra tøft å be om hjelp, ifølge Mathisen.

Folk støtter Frelsesarmeen ved å legge penger i julegryter. Dette er med og betaler for slumstasjonen. Dessuten betaler organisasjonen en del selv. Derfor er det så viktig at hjelpen gis riktig.

De henter mat fra et lager. Nylig fikk de ekstra mat etter turneringen Norway Cup. I matposer finner folk både pålegg, middager, sjokolade og grønnsaker.

Oslo slumstasjon

Inne på slumstasjonen er 44 år gamle Kadeer i gang med å legge poteter i poser. Han er fra Kina og vil lære seg norsk.

– Jeg er glad for å få være her og jobbe, sier han.

Bak ham er hyller fulle av mat. Litt som i en matbutikk. Ferske grønnsaker ligger i egne bokser. Det er til og med noe for dyrene der.

Oslo slumstasjon

– Folk er jo opptatt av dyrene sine. Vi får av og til inn noe dyremat, sier Mathisen.

Klokka nærmer seg 11. Kanskje kommer det et lite rush klokka 13. Bare tiden viser.

---

Fakta: Dyrere å leve

  • Mat, strøm, drivstoff og hus blir dyrere.
  • På Oslo slumstasjon deler de ut mat.
  • Mange flere trenger hjelp nå enn før, sier de.

---



Siste utgave

På forsiden nå