Norge

Verdens største krigsskip er kommet til Oslo

USAs nyeste hangarskip kommer til Oslo onsdag. Det er gigantisk.

USA får nye hangarskip. USS Gerald R. Ford heter de. Onsdag kommer det første skipet til Oslo. Planen er å lage ti slike skip.

– Det er det første nye designet på hangarskip på over 60 år. Og det er fantastisk. Det sier Rick Burgess til nyhetsbyrået NTB. Han er kaptein om bord.

Representanter fra norsk presse fikk besøke skipet mandag. Skipet er oppkalt etter Gerald R. Ford. Han var tidligere president i USA. Ford tjenestegjorde i marinen under andre verdenskrig. Noen av hans eiendeler er i kontoret til kapteinen på det nye skipet.

Byggingen av det nye skipet startet i 2009. Det kostet 13,3 milliarder dollar. Det tilsvarer 145 milliarder kroner.

Skipet er 333 meter langt. Bredden er 41 meter ved vannlinjen. På topp er et flydekk. Det er 78 meter bredt. Toppfarten til skipet er på over 30 knop. Det er nesten 56 kilometer i timen.

Skipet ble satt i tjeneste i 2017. Etter det har skipet vært gjennom en stor testperiode. Blant annet eksplosjoner under vann for å se om skroget tåler trykket.

Det har plass til over 75 fly om bord, ifølge offisielle tall. Andre kilder sier det har plass til 90 fly og helikoptre. Under dekk er en gigantisk hangar. Der kan flyene parkeres.

Skipet veier 100.000 tonn når det er fullastet. Mannskapet er på rundt 4500 personer.

Inne i skipet er det mye forskjellig. Blant annet frisør og tannlege. Men også flere butikker og egen Starbucks hvor soldatene kan kjøpe seg kaffe.

Skipet er trolig det største og mest avanserte krigsskipet noensinne. Det kan produsere sin egen energi med to atom-reaktorer.

---

Om USS Gerald R. Ford

  • USS Gerald R. Ford er USAs nyeste hangarskip
  • Det er 333 meter langt og 78 meter bredt på dekk. Det har plass til minst 75 fly om bord. Toppfarten er 30 knop.
  • Mandag kommer skipet til Oslo

---
(©NTB)

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå