Norge

– Jeg går sulten så barna mine skal slippe

Flere barnefamilier lever på sosialhjelp. Mange har ikke råd til det de trenger.

70.000 barn i Norge har foreldre som får sosialhjelp. Familier med barn forteller at de ikke har råd til mat, klær eller fritidsaktiviteter. Det viser undersøkelsen «Til barnets beste».

Organisasjonen Røde Kors har gjennomført undersøkelsen. De har vært i kontakt med over 200 foreldre. Alle er fra familier som får sosialhjelp. Over halvparten sier at pengene ikke strekker til for å dekke barnas behov.

– Vi fryser om vinteren. Jeg går sulten så barna mine skal slippe. Det er ikke nok penger til mat og de ekstreme strømprisene, sier én.

En annen person forteller at barna ikke går på fritidsaktiviteter. De bruker gamle og utslitte klær.

– Fra tid til annen må vi hoppe over måltider, sier personen.

Dette er ikke historier som hører hjemme i Norge i 2023, mener Anne Bergh. Hun er generalsekretær i Røde Kors.

– Ingen barn skal måtte gå sultne til sengs i Norge på grunn av fattigdom, sier hun.

Statens helsetilsyn holder på med tilsyn for de sosiale tjenestene hos etaten Nav. De har publisert rapporter om 37 Nav-kontorer så langt. 29 av disse tar ikke hensyn nok til barnas behov, ifølge tilsynet.

Antallet personer som får sosialhjelp gikk opp med nesten 10 prosent fra 2021 til 2022. Det skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Røde Kors har sett dette over flere år. Familier med lav inntekt eller sosialhjelp får ikke dekket alle behov. Det kan skape utenforskap, sier Bergh.


Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå