Norge

Klart for kronprinsparets feiring

Fredag blir det bakgårdsfest på Slottet. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er begge blitt 50 år.

Kronprinsparet skal feire begges bursdager sammen. Det er ventet 380 inviterte fra hele landet. Det opplyser Guri Varpe til nyhetsbyrået NTB. Hun er kommunikasjons-sjef ved Slottet.

– Mennesker fra hele landet står på gjestelisten. Kronprinsparet ønsker å feire det Norge vi sammen har skapt gjennom disse 50 årene, melder Kongehuset på sine nettsider.

Representanter fra det offisielle Norge står også på lista. Slik som Stortingspresident, regjering og statsforvalterne. De har også inviterte folk fra organisasjoner kronprinsparet har beskytterskap for.

Både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har hatt fødselsdag. De fylte begge 50 år. Kronprins Haakon feiret med familien 20. juli. 19. august var det kronprinsessens tur.

Begge valgte altså å feire bursdagene sine privat. Den mer offisielle markeringen er fredag 25. august. Det er også datoen for bryllupsdagen deres.

Paret har valgt å markere sine 50 år ved å lære mer om hvem vi i Norge er. De ville se hva som har formet oss som folk de siste 50 årene. De har gjennomført reiser til ulike steder, mennesker, miljøer og aktiviteter.

Så langt har kronprinsparet gjennomført fire av fem planlagte reiser som del av markeringen.

De har lært om industrisamfunnet på tur til Stord. Om håndverk og tradisjon i Setesdal og Telemark. Om vår samiske arv i Finnmark, og om urbant liv i Oslo. Siste reise går til Træna. Der skal de lære om hav og kystkultur.

Den turen skulle egentlig vært tatt i mai. Men den ble utsatt på grunn av vanskelige værforhold.

– Nå har besøket fått nye datoer. Kronprinsparet kommer til øyene Husøya og Selvær 30. august, opplyser Kongehuset.

Kronprinsen snakket om hvordan familien pleier å feire bursdager i et intervju med NTB.

– Det er vel ganske likt de fleste andre, vil jeg tro. Vi pleier å vekke den som har bursdag. Da har vi gjerne laget litt skiver og frokost, sa kronprins Haakon.

– Vi pleier å bake en brownie og putte noen lys på. Vi synger bursdagssangen og har med noen gaver. Og så har vi gjerne en bursdagsfest på kvelden med litt flere fra familien og venner.

Siste utgave

På forsiden nå