Norge

Vet du hva dette er?

Kålrabien sliter. Mange unge har aldri hørt om den. Og vi spiser stadig mindre av den.

Vi har blitt 1,5 millioner flere folk i Norge siden 1997. Likevel selges det 21 prosent mindre kålrabi. Det viser tall fra Opplysnings-kontoret for frukt og grønt.

Butikkene kjøpte 10.515 tonn kålrabi i 2022. For 25 år siden var tallet 13.328 tonn, ifølge kanalen NRK.

Kålrabi er sunt. Den er full av C-vitaminer. Men i mange land brukes den ikke som menneskemat.

– Får du besøk av en danske og byr på kålrabi, får du beskjed om at det er fôr til kuene. Det sier Johannes Wiig til NRK. Han er bonde og produserer kålrabi.

Han skulle ønske at flere brukte kålrabi. I fjor spiste vi 1,9 kilo kålrabi hver i snitt.

– Mange unge har aldri har lært om den. Det er potensial til å selge mer. Det er en kjempegrønnsak. Folk må bare lære seg å bruke den, sier Wiig til NRK.

---

Kort om saken

  • Kålrabi er en vanlig grønnsak i Norge. Men vi spiser mindre av den.
  • I mange land brukes kålrabi kun som dyrefôr.
  • Mange unge nordmenn har aldri hørt om kålrabi. Men grønnsaken er både sunn og god, sier bonde.

---

Siste utgave

På forsiden nå