Norge

Hva skjer med renta?

Norges Bank skal igjen gjøre noe med styringsrenta. Det kan gjøre lånet ditt enda dyrere.

Torsdag har Norges Bank et nytt rentemøte. Disse har vært populære de siste årene. Årsaken er at styringsrenta er blitt høyere. Dette er gang nummer 12, siden 23. september 2021, at de har økt renta.

---

Hvem er Norges Bank?

  • Norges Bank er navnet på den norske sentralbanken.
  • Ida Wolden Bache er sjef for banken, og kalles sentralbanksjef.
  • Norges Bank har et ansvar om å følge med og passe på økonomien. Det gjør de med styringsrenta. Den bidrar til å styre lån til både folk og bedrifter.
  • Målet til Norges Bank er å holde en stabil inflasjon. Den skal ligge på rundt 2 prosent for å være stabil.
  • Styringsrenta blir satt åtte ganger hvert år. Men kan også bli endret om det skjer noe veldig spesielt, som for eksempel under korona-pandemien.
  • Sjefen for Norges Bank skal være uavhengig. Det er det loven som sier. Regjeringen kan gi råd om hva som bør gjøres, men de kan ikke kreve at Norges Bank gjør noe. Det kan de kun gjøre om det skjer noe veldig spesielt. Om Norges Bank hadde nektet å gjøre noe med styringsrenten under korona-pandemien, kunne regjeringen har krevd noe. Det blir sett på som en veldig spesiell situasjon.

---

Ifølge Norges Bank vil de sette den opp styringsrenta med 0,25 prosentpoeng. Det vil føre til at den er på 4,25 prosentpoeng.

Når styringsrenta blir høyere, får du dyrere for eksempel dyrere boliglån. Andre ting som skjer er at ting generelt blir dyrere. Butikken du kjøper mat fra må kanskje betale mer for å leie lokalet sitt. Det betyr at de igjen må ha mer penger inn, for å kunne ha det samme lokalet.

NTB har undersøkt hvordan renta påvirker folk. 71 prosent sier de er nødt til å gjøre noe om de må betale mer for ting og lån.

Flere eksperter tror at dette blir siste gang for nå at renta blir høyere.

Elisabeth Holvik jobber for Sparebank 1. Hun sier at renta kommer til å øke.

– Samtidig vil de si at det fortsatt er en sannsynlighet for at renta kan bli høyere flere ganger, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Statistisk sentralbyrå tror også dette er siste gang. Sist gang de tippet på hva som skulle skje, tok de feil.

Magne Gundersen sier at mange klarer å håndtere at renta blir høyere. Han jobber som forbrukerøkonom.

---

Kort om saken

  • Norges Bank har rentemøte torsdag.
  • Der skal de gjøre styringsrenta høyere.
  • Den går mest sannsynlig fra 4 prosentpoeng til 4,25 prosentpoeng.

---

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå