Norge

Nye råd for hva vi bør spise og drikke

Alkohol er ikke gunstig for helsa. Men vi bør få i oss mer C-vitamin, ifølge nye kostråd.

20. juni kom De nordiske ernærings-anbefalingene (NNR). Rådene forteller oss hva vi bør spise mer og mindre av. Alkohol er også med i rådene. Onsdag lanseres nye råd på norsk. De er basert på NNR.

Rådene er for energi og næringsstoffer. Helse-direktoratet kommer med rådene. Karbohydrater, protein og fett gir oss energi. Vitaminer og mineraler også.

Det blir en del endringer i rådene fra Helse-direktoratet. Blant annet anbefaler de null alkohol.

– Vi har med alkohol, siden det er et næringsstoff. Det gir energi og kalorier. Men det har ingen kjente positive effekter, sier Erik Arnesen. Han har jobbet med NNR.

Det er giftig for alle kroppens organer, sier Arnesen. Før har nasjonale råd sagt at folk bør begrense inntaket. Rådet var å holde seg under 20 gram per dag for menn. For kvinner var rådet 10 gram. Nå endres rådene til null gram.

– Det tryggeste er jo null gram per dag, sier Arnesen.

Arnesen sier at dette kun handler om helse. Det handler ikke om moral, sier han. Men han regner med at dette kan bli en debatt. Det er også noen små endringer for de fleste vitaminer og mineraler.

– Vekten rådene er basert på er fra 1970-tallet. Så rådene endrer seg for barn og unge.

Vi trenger vitaminer for å unngå mangel-sykdommer. Rådene for C-vitamin endres. Vi bør få oss mer. Menn bør få i seg 110 mg i døgnet. Tallet er 95 mg for kvinner.

Dette er den første delen av de nye norske kostrådene. Alle kostrådene skal være klare i 2024.Siste utgave

På forsiden nå