Norge

Mange er bekymret for om de klarer å betale regningene sine

Hver fjerde nordmann er bekymret, viser en undersøkelse. De er redde for at de ikke klarer å betale regningene sine neste år.

Folk sliter med økonomien for tiden. Varer og tjenester blir dyrere. Det blir også folks lån.

Selskapet InFact har gjort en undersøkelse for Bank2. Den viser at syv av ti er bekymret for utviklingen i norsk økonomi. Det skriver Nettavisen.

Sebastian Mikolajczyk jobber i Bank2. Han sier de merker dette når de snakker med kundene sine.

Folk søker om lån til å kjøpe julegaver, sier han til avisa.

– Kunder forteller at de må selge huset. Men prøver å utsette det til januar. For å få en siste jul i hjemmet med familien.

Styringsrenta har blitt justert opp flere ganger de to siste årene. Den er nå på 4,25 prosent. Hver gang renta blir høyere, må du betale mer for lånene dine.

Styringsrenta er et verktøy i økonomien. Den har mye å si for hvilken rente banken din krever. Når vi betaler mer for lånene våre, bruker vi mindre penger på andre ting. Slik skal styringsrenta sørge for at ting ikke blir dyrere på sikt.

Norges Bank avgjør styringsrenta. De skal ha et nytt møte i desember. Da skal de fortelle hva som skjer med renta videre.

Mikolajczyk ber Norges Bank om å holde renta i ro.

– Vi forstår at prisveksten må dempes. Men denne jula blir tung nok for mange allerede. Nok en renteheving er en førjulsgave som kan bli kritisk for mange, sier gjeldseksperten.

Finans Norge har også undersøkt folk sine forventninger til egen økonomi.

Den viser at mange vil holde igjen på pengene sine. De unngår store kjøp.

– Ved å forbruke mindre, kan du fortsatt ha kontroll på egen økonomi fremover. Det sier Kari Olrud Moen. Hun er direktør i Finans Norge.

De oppfordrer folk til et fornuftig forbruk. Og at de unngår å ta opp lån som koster mye i renter.

– Det vil bare gjøre vondt verre.
Siste utgave

På forsiden nå