Norge

KI-generert er årets ord

Språkrådet har kåret årets ord.

Kunstig intelligens (KI) har blitt mye snakket om i det siste. Det kommer fram i årets ord. Språkrådet kårer ordet. Ordet er KI-generert, skriver de i en pressemelding. Det betyr at noe er laget av kunstig intelligens.

KI-generert betyr noe slikt som ‘laget med kunstig intelligens’. Ordet vil trolig bli brukt mer og mer etter hvert, sier Dagfinn Rødningen. Han er seniorrådgiver i Språkrådet.

På engelsk heter det Artificial Intelligence. Det blir forkortet til AI. Nabolandene våre har valgt å beholde den engelske forkortelsen. Mens i Norge bruker flere KI.

Det er godt å se at flere bruker den norske forkortelsen, sier Åse Wetås. Hun er direktør i Språkrådet.

– Den teknologiske utviklingen har stor innvirkning på livet vårt. Mye av det teknologiske språket kommer fra engelsk. Det er viktig at vi får et norsk fagspråk på dette feltet.

Språkrådet lager en liste over de nye ordene i året som har gått. På lista finner vi ord som milliardærflukt og grønn kolonialisme.

– 2023 har vært et vanskelig år for mange. Nyhetsbildet er preget av krig, konflikt og økonomiske vanskeligheter. Det finnes allerede et godt fagspråk på disse områdene, sier Gisle Andersen.

Han er professor ved Norges handelshøyskole (NHH). Han har kåret årets ord sammen med Språkrådet. I fjor ble krympflasjon kåret til årets ord.
Siste utgave

På forsiden nå