Norge

– Jeg vil at så mange som mulig jobber

Statsråd Tonje Brenna vil endre reglene for uføre.

Publisert Sist oppdatert

Personer med uføretrygd kan måtte betale tilbake trygd. Det er hvis de har jobbet for mye. Nå foreslår regjeringen mer fleksible regler. Hensikten er at uføre ikke skal tape økonomisk, fordi de vil tilbake i jobb.

Flere medier har skrevet om uføre som får krav om tilbakebetaling. I fjor fortalte NRK om Guri Anne Egge. Hun fikk et krav fra Nav på nær 40.000 kroner.

– Jeg vil at så mange som mulig jobber. Og at det skal lønne seg å være i arbeid, sier Tonje Brenna i en pressemelding fredag. Hun er arbeidsminister.

En person kan være ufør, men samtidig jobbe litt. Kanskje noen vil prøve å jobbe enda mer. De skal slippe å bekymre seg for å tape økonomisk, lover regjeringen.

– Dette er helt i tråd med målet. Overgang fra trygd til arbeid skal være enklere for de som kan jobbe, sier Brenna.

Endringen gjelder uføre som er i et såkalt arbeidsforsøk. Og tjener så mye at de står i fare for å måtte betale tilbake hele uføretrygden. I dag åpner reglene for ett arbeidsforsøk. Regjeringen utvider nå muligheten. Uføre kan forsøke seg i arbeid flere ganger. Uten å måtte betale tilbake trygd.

– Ingen skal være bekymret for at de taper penger på å jobbe, mener Brenna.

Hvem kan få uføretrygd?

  • Er du varig syk eller skadd? Da skal uføretrygd sikre deg en inntekt. Årsaken er at du ikke klarer å jobbe fullt eller noe i det hele tatt.
  • Du må igjennom en vurdering for å få uføretrygd. Blant annet skal det vurderes om, og hvor mye, du kan jobbe.
  • Full uføretrygd er 66 prosent av det du har tjent i snitt de siste årene. Nav bruker de tre beste av de fem siste årene i arbeid.
  • Kilde: Nav