Norge

Grandiosa på norske middagsbord i jula

De fleste sverger til ribbe og pinnekjøtt på julaften. Men myten sier at mange også spiser frossenpizzaen Grandiosa. Er det sant?

Året er 1979. «Ingen middag uten potet», tenker nordmenn.

Den italienske delikatessen pizza er ganske ukjent. Variantene som finnes i norske frysedisker, er mat for spesielt interesserte.

Men på en fabrikk på Stranda i Møre og Romsdal er noe i ferd med å skje. Spekepølser er deres spesialitet. Helt til noen får idéen:

«Skal vi ikke starte med pizza?».

Og dermed er eventyret i gang. I 1980 starter produksjonen av den første Grandiosaen, eller «Grandis» som mange kaller den.

Og raskt blir Grandiosa en favoritt blant nordmenn. Enten du vil ha en rask middag, eller bare vil kose deg litt fredag kveld. Faktisk er Grandiosa den frossenpizzaen vi spiser mest av. Hvert år spiser vi rundt 25 millioner Grandiosa. Andre typer som finnes, er blant annet BigOne og Dr. Oetker.

Og desember er ingen unntak.

– Desember er tradisjonelt en god måned for Grandiosa. Det sier Dag Olav Stokken. Han jobber i Orkla Foods.

Denne måneden selges det rundt to millioner Grandiosa.

– Vi tror dette henger sammen med at mange tyr til pizza i en hektisk førjulstid. Da ønsker vi noe raskt og godt - og da er Grandiosa midt i blinken, sier Stokken.

Myten sier at mange nordmenn spiser Grandiosa også på julaften. Slik som bandet Vazelina Bilopphøggers. «Du, ska vi itte heller ta en slik en pizza Grandiosa?», sier de i reklamen fra 1996.

Hvor mange nordmenn gjør det samme?

Det kan Stokken også svare på. De har undersøkt hvor mange som spiser Grandiosa på julaften.

– Undersøkelsen viser at rundt 200.000 nordmenn spiser Grandiosa på julaften, sier han.

Tallene er noen år gamle. Men Stokken tror minst like mange fortsatt spiser Grandiosa på julaften.

– Men de fleste av disse spiser neppe Grandiosa som julemiddag. Men som en rask og god lunsj mens de forbereder kvelden.

Pizza er som nevnt en italiensk matrett. Den første pizzaen kom til Norge i 1960-årene. Det skriver Nasjonalbiblioteket. Før 60-tallet var det nesten ingen i Norge som hadde smakt pizza.

---

Fakta: Pizza

  • Pizza er en italiensk matrett.
  • Den består av en bunn, ofte laget av hvetemel. Den toppes med saus, kjøtt, grønnsaker og ost. Eller bare saus og ost.
  • Pizzaen kom til Norge i 1960-årene, ifølge Nasjonalbiblioteket.

---



Siste utgave

På forsiden nå