Norge

Hva vil det si å drive gruvedrift på havbunnen?

Langt nede i havbunnen finnes det viktige mineraler. Bør vi lete etter dem?

Stortinget har åpnet for å drive gruvedrift på havbunnen. Partiene Ap og Sp ble enige med Høyre og Frp i desember. Tirsdag vedtok Stortinget det.

Men hva er egentlig gruvedrift på havbunnen?

Det er leting etter metaller og mineraler. Slik som kobber, kobolt, sink og gull. Vi trenger metallene til mye forskjellig. Slik som batterier, datamaskiner og mobiler.

– Utvinning skal kun bli lov hvis det viser seg at det kan gjøres forsvarlig. Det skal skje etter at regjeringen har mer kunnskap, sier Bård Ludvig Thorheim til nyhetsbyrået NTB. Han er fra partiet Høyre.

Flere miljøer som driver med forskning, er bekymret, skriver Forskning.no. De er bekymret for at vi ikke vet nok om følgene for miljøet. Andre tror dette kan bli en ny næring. Og at vi kan få tak i metaller verden trenger.

Leting skal skje langt, langt ned. Det er snakk om havbunnen på 1.500 meters dyp. Området ligger i Arktis. Det ligger mellom Svalbard, Grønland, Island og Jan Mayen.

Organisasjonen Greenpeace er bekymret. De har skrevet om hvordan gruvedrift vil foregå:

– Store robotmaskiner senkes ned i havdypet. Maskinene ligner på gigantiske bulldosere. Maskinen pløyer opp det øverste laget av havbunnen. Da tar det med seg alt som befinner seg på den.

Greenpeace er urolige av flere årsaker. Havbunnen er hjemmet til arter som ikke finnes noe annet sted i verden, skriver de.

Verdens naturfond (WWF) ønsker ikke å åpne for gruvedrift på havbunnen. Havet er under et økende press. Havets mylder av liv er i ferd med å forsvinne, skriver de.

Greenpeace har startet en kampanje. Hittil har over 1,5 millioner mennesker skrevet under. Kampanjen er for å stoppe gruvedriften på havbunnen.

Partiene SV, Rødt, Venstre, MDG og KrF stemte imot gruvedrift. Norge mangler kunnskap om miljøet i havområdene, skriver partiene.

– Dette er en mørk dag for naturen, sa Sofie Marhaug i Rødt.

Høyre, Ap, Sp og Frp har presset gjennom et helt uansvarlig vedtak, mener MDG.

Partiene aner ikke hvordan dette vil påvirke livet i havet, ifølge Une Bastholm i Miljøpartiet De Grønne (MDG). Det skriver NTB.



Siste utgave

På forsiden nå