Norge

Denne maten kan gi dårlig helse

En ny studie advarer mot såkalt ultraprosessert mat.

Mye av den moderne maten som vi spiser, er ultraprosessert. Da er maten bearbeidet, og ofte tilsatt ingredienser og stoffer som du ikke bruker i hjemmelaget mat.

Eksempler på ultraprosessert mat er godteri, pølser, nuggets, frokostblanding tilsatt sukker eller salt og ferdigmat, skriver Store norske leksikon.

Jo mer maten fremstår slik den er naturlig, jo mindre prosessert er den gjerne.

Nå viser en ny studie at slik mat kan gi økt risiko for 32 alvorlige helsetilstander. Det skriver NRK. Maten kan gi helseproblemer som søvnmangel, fedme, kreft, astma, angst og vanlige psykiske lidelser.

Spiser du ultraprosessert mat, kan det også øke risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom med hele 50 prosent.

Forskerne sier at folk i verden må spise mye mindre slik mat.



Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå