8. mars er den internasjonale kvinnedagen. Hva er status for likestillingen i Norge i 2024? Likestilling betyr at alle skal ha like rettigheter og muligheter i samfunnet.
– På hvilke områder har vi fortsatt utfordringer i Norge? Og på hvilke områder har vi kommet langt?
– Det er særlig to utfordringer jeg vil trekke fram. Det er på området som handler om vold og voldtekt, sier Bjørn Erik Thon.
Han er likestillings- og diskrimineringsombud. Ombudet jobber med å bekjempe diskriminering. De skal fremme likestilling. Uavhengig av ting som kjønn, etnisitet og alder.
– Hver femte kvinne blir offer for voldtekt gjennom livet. Det er et så stort tall at det er vanskelig å ta det inn.
Det er bare å se rundt seg på venninner, mødre, tanter og døtre. Det er ubehagelig å tenke på, sier han. 22 prosent av norske kvinner har blitt voldtatt minst én gang. Fire prosent av norske menn har blitt voldtatt i løpet av livet. Det viste en undersøkelse i 2023.
– Her har samfunnet sviktet. Det er statens ansvar å beskytte borgere mot alvorlig kriminalitet.
Vold og drap i nære relasjoner er et kjempeproblem, sier Thon. I år ble 13 mennesker drept på én måned. Mange av drapene ble gjort av noen offeret kjente godt.
– Dette må forebygges. Sakene må etterforskes ordentlig. Det er mye å tak i. Vi må få enda bedre tilbud på krisesentrene rundt i landet, blant annet.
Men på andre områder har vi kommet langt. Vi har et mye mer likestilt arbeidsliv, sier Thon. Flere kvinner tar utdannelse. Der har likestilling kommet langt.
– Hvis vi ser på hvor annerledes ting var noen tiår tilbake i tid, har likestillings-prosjektet vært vellykket.
Vi har også gode ordninger når det kommer til barn. Både når det gjelder foreldrepermisjon og barnehageplasser, sier Thon. Det gjør at kvinnen ikke må være den som er hjemme med barna.
Men hva med lønn? Vi er på god vei til at kvinner og menn får lik lønn for likt arbeid, sier Thon. Men totalt sett tjener kvinner mindre enn menn. Noen menn tjener innmari mye. Det drar opp snittet, sier han.
– En av forklaringene på det er at flere menn jobber i privat sektor. Flere kvinner jobber i offentlig sektor. Løsningen på det er å få opp lønningen i offentlig sektor.
Flere kvinner jobber også deltid. Det var egentlig et tiltak for likestilling, sier Thon. Årsaken var at kvinner skulle kunne kombinere arbeid og å få barn. Men det har blitt en slags likestillings-felle, sier han.
Likestillingen går riktig vei. Men det er fortsatt forskjeller. Les mer om hvor det fortsatt er forskjeller her.