Norge

Du kan ha fått for lite penger fra Nav

Nav har tolket regler feil og ber disse ta kontakt. Feilen gjelder personer som har bodd i Norge og flyttet til utlandet.

De siste årene har det kommet frem at Nav har gjort flere feil. De har tolket regler for strengt. I de verste tilfellene har folk sittet i fengsel uten grunn.

Nå ber Nav folk som har bodd eller bor utenlands om å ta kontakt. Det gjelder i saker der de kan ha krav på penger de ikke har fått.

Her er de to gruppene Nav ber om å ta kontakt:

1. Personer som har bodd i Norge og et annet EØS-land. Så har pensjon eller uføretrygd blitt stoppet når de har flyttet til et land utenfor EØS etter 1994.

Dette har de gjort der personen har bodd kortere enn 20 år i Norge. De har trodd at mindre enn 20 års trygdetid - årene du har bodd fast i Norge - skal gi kutt. Men de riktige reglene sier at det å bo i et annet EØS-land skal telle. Ved 20 år eller mer til sammen i Norge og andre EØS-land, skulle ikke trygd eller pensjon vært stoppet ved flytting ut av EØS.

Nav har et eksempel: En person bor i Norge i 10 år og mottar uføretrygd. Så flytter personen til Thailand. Hvis personen også har bodd i eksempelvis Tyskland i 10 år, har personen til sammen 20 års trygdetid. Da skal pengene ikke bli stoppet ved flytting til Thailand.

2. Har du bodd i Norge i under et år og fått nei til pensjon?

Du kan ha hatt rett på pensjon likevel. Nav har trodd at du ikke skulle ha pensjon når du bor i landet mindre enn 12 måneder. Det viser seg at du skal ha pensjon så lenge du har opptjent et poengår. Det betyr at du må ha tjent mer enn grunnbeløpet på ett år.

Grunnbeløpet er et tall som blir brukt for å beregne mange Nav-utbetalinger. Det blir litt høyere for hvert år. Nå er det 118 620 kroner.

Fordi Nav har tolket reglene feil, kan flere ha fått nei til forskjellige pensjoner.

Tror du en av disse Nav-feilene gjelder deg? Da ber Nav at du tar kontakt.



Siste utgave

På forsiden nå