Norge

Dette mener norske partier om anerkjennelsen

Palestina blir anerkjent som egen stat av Norge. Det har skapt ulike reaksjoner.

Onsdag møtte Jonas Gahr Støre og Espen Barth Eide pressen. Der fortalte de at Norge anerkjenner Palestina som stat.

Det er det ulike meninger om på Stortinget.

Fremskrittspartiet (FrP) er kritiske til at Palestina blir anerkjent. Det var Sylvi Listhaug tidlig ute med å si. Hun er partiets leder.

Hun støtter en løsning om to stater. Men hun sier at dette må forhandles fram.

– Vi må være sikre på at vi ikke anerkjenner et mulig islamistisk diktatur, sier hun til avisa VG.

Kristelig Folkeparti (KrF) mener at det er feil tidspunkt å gjøre dette på. Det sier Dag-Inge Ulstein. Han er partiets talsperson for utenrikssaker.

Ulstein sier de vil anerkjenne Palestina når det er fred mellom Israel og Hamas. De sier at det regjeringen gjør nå, ikke vil hjelpe for å få fred.

Dagens regjeringen har også tidligere vært enige med KrF. De har også ønsket å vente til det var fred mellom Hamas og Israel. Men nå har de bestemt seg for å anerkjenne Palestina, selv om det ikke er fred. Jonas Gahr Støre ba flere land gjøre det samme som Norge på pressekonferansen.

Høyre er usikre på om dette var riktig tidspunkt å gjøre det på. Partiet støtter en løsning med to stater. De støtter også anerkjennelsen av Palestina.

Samtidig sier Erna Solberg at det må skje når det kan bidra til å løse situasjonen. Slik er det ikke nå. Solberg er leder for Høyre.

Sosialistisk Venstreparti er glade. De sier at dette er en stor dag, sier Kirsti Bergstø, ifølge VG. Bergstø er partiets leder.

Partiet Rødt har kjempet for anerkjennelsen av Palestina lenge. På sine nettsider skriver de at de støtter palestinernes kamp for frihet.

Bjørnar Moxnes er dermed veldig fornøyd med dette.

– Dette er bra, men ikke et sekund for tidlig, sier han til VG.

Miljøpartiet De Grønne er også fornøyde. Arild Hermstad sier at dette er en gladnyhet, ifølge nyhetsbyrået NTB. Han sier at regjeringen må nå følge opp med å finne løsninger for å stoppe Israel sitt angrep mot Gaza.

Venstre sier de også er fornøyde. Guri Melby sier at partiet støtter at regjeringen anerkjenner Palestina. Hun sier dette er et viktig steg for en fredsløsning.

Blant andre organisasjoner som er glade, er Palestinakomiteen. De har jobbet med dette lenge. De sier at dette sender et viktig signal til Israel. Det forteller Line Khateeb. Hun er leder for komiteen. Likevel sier hun at dette må følges opp.

– Blant annet ved å stanse all økonomisk støtte til Israel, sier hun til NTB.

Hun sier at Norge støtter Israel gjennom investeringen med det norske oljefondet.

Hamas takker Norge for støtten.

– Takk for sterk støtte til den palestinske saken, sier Bassem Naeem til kanalen TV 2. Han er talsperson for Hamas.

Palestinernes president takker også. Han heter Mahmoud Abbas.

Israel har reagert negativt. De har bedt diplomatene sine komme hjem til Israel.

Siste utgave

På forsiden nå