Norge

Bør du bade hvis vannet er grønt?

En spesiell bakterie kan farge vannet grønt. Noen ganger inneholder den giftstoffer som kan være farlige for dyr og mennesker.

Har du en badeplass du liker ekstra godt? Hvor vannet kan bli grønt om sommeren? Og kanskje lukte litt rart?

Det fins bakterier som kan farge vannet grønt. Både ferskvann og saltvann. De heter cyanobakterier. Og kalles også blågrønnalger. Generelt blir det ofte mer av dem utover sommeren. Når det blir godt og varmt.

Bader du i vann som inneholder cyanobakterier, kan du få utslett i huden. Noen cyanobakterier kan også lage giftstoffer. I Tønsberg døde to hunder etter bad i Akersvannet. Nettopp på grunn av slike giftstoffer.

Forsker Sigrid Haande jobber hos NIVA. Det står for Norsk institutt for vannforskning. Noen typer av cyanobakteriene kan produsere giftstoffer, forklarer hun. Livsmedelsverket er det svenske Mattilsynet. De skriver at de tror mellom en tredjedel og halvparten av cyanobakteriene er giftige.

Noen ganger vokser cyanobakteriene kraftig. Produserer de giftstoffer, kan det gi risiko ved bading. Også for mennesker.

Folkehelseinstituttet (FHI) har advart mot å bade i slikt grønt vann. De skriver at mennesker har blitt forgiftet og dødd av bakterien.

I noen innsjøer er det mye cyanobakterier, forteller Haande. Klimaendringer gir mer varme og kraftig nedbør. Det kan gi avrenning fra for eksempel landbruket. Det gir gode vekstforhold for cyanobakterier. Da blir det mye grønne bakterier i vannkanten. Det gjelder for eksempel i Mjøsa, og i Hålandsvatnet i Stavanger. Eller Akersvannet ved Tønsberg.

Er det grønt vann på en kommunal badeplass? Da kan den bli stengt.

– Blir det påvist cyanobakterier, kan overlegen i kommunen fraråde bading eller stenge badeplassen, sier Haande.

Ofte er det opp til deg å avgjøre om du vil bade eller ikke.

– Det er grunn til å tenke seg om hvis vannet er veldig grønt, sier forskeren.

Selv om vannet ikke trenger å være farlig. Men selv uten giftstoffer kan bakteriene gi utslett eller kløe. Det er ubehagelig, men ufarlig.Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå