Du har kanskje hørt rådet om å spise fem porsjoner frukt og grønt om dagen?
Nå spiser vi 3,3 porsjoner om dagen. I fjor var tallet 2,9 om dagen. Det viser tall fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
I tillegg er det flere som spiser minst fem porsjoner om dagen. 24,5 prosent spiser fem om dagen i år. I fjor var tallet 18,6 prosent. Norge har den største økningen, sammelignet med andre land i Europa.
– Dette er gledelige tall etter mange år med negativ utvikling. Det sier Tore Angelsen. Han er analysesjef i OFG.
OFG tror de nye kostrådene kan være en årsak til at vi spiser mer frukt og grønt. De nye rådene kom 15. august. Rådene anbefaler minst fem og helst åtte porsjoner frukt og grønt om dagen.
I tillegg har norske butikker og andre aktører gjort tiltak for å få oss til å spise mer frukt og grønt. Det kan også ha hjulpet.
Prisene på frukt og grønt har også mindre betydning enn før, ifølge OFG.
– Hendelser som korona og dyrtid hadde svært negativ effekt på forbruk. Det kan nå se ut som vi er tilbake til normalen, sier Angelsen.
– Folk flest er kanskje mer optimistiske når det gjelder egen økonomi fremover, sier han. Angelsen håper den positive trenden fortsetter i årene fremover.