Norge

– Det blir stadig færre av oss til å fortelle disse historiene

I 1945 slapp USA atombomber over Japan. Tirsdag er overlevende i Oslo for å ta imot Nobels fredspris.

Atombomber har blitt brukt i krig. Det skjedde da USA slapp to bomber over japanske byer i 1945. Flere titalls tusen mennesker døde med én gang, andre døde over tid.

Det finnes fortsatt dem som husker det som skjedde, selv om de stadig blir færre. Tirsdag tar organisasjonen Nihon Hidankyo imot Nobels fredspris. De jobber for en verden fri for slike våpen.

Organisasjonen består av dem som overlevde atombombene. De vil ikke at vi glemmer dem.

– Vi har fremdeles 104 000 gjenlevende hibakushaer. Men hvert år mister vi rundt 7 000. Om ti år vil det nesten ikke være noen av oss igjen til å fortelle historiene, sier Toshiyuki Mimaki til nyhetsbyrået NTB.

Han er 82 år gammel og én av tre ledere i Nihon Hidankyo.

Hibakusha er et navn på folk som overlevde atombombene. De ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i Japan for snart 80 år siden.

Mimaki var bare tre og et halvt år da den første bomben ble sluppet over Hiroshima. Han husker det enorme lysglimtet fra bomben. Han mistet konen sin som følge av brystkreft for 11 år siden. Deres tre voksne barn har for lengst flyttet ut.

– Jeg bor for meg selv i Hiroshima. Jeg vier all min tid til fredsarbeidet – hver eneste dag.

Nå jobber de på for å sikre at deres fortellinger ikke stilner. Yngre personer skal fortelle historiene videre.

Nihon Hidankyo samarbeider med japanske elever.

Fortsatt merkes det som skjedde for nær 80 år siden. Folk dro til sentrum for å hjelpe til, men ble utsatt for stråling. Mange blir fortsatt syke av strålingen, ifølge Mimaki.