Norge

Hvorfor feirer vi luciadagen?

I Tyskland skulle gule boller skremme vekk djevelen. I Sverige var lussekatter et symbol på sol og liv.

13. desember er luciadagen. På denne dagen er det vanlig at barn i skole og barnehage går i tog og synger Santa Lucia.

I Norge er luciadagen en blanding av ulike tradisjoner. Både fra kristendommen og gammel folketro.

Dagen er til minne for helgenen Lucia i kristen tro. Hun var en romersk kvinne fra Sicilia i Italia. Lucia ble drept fordi hun ikke gjorde som keiseren sa.

I Norge ble natt til 13. desember kalt «lussinatt», ifølge Store norske leksikon. Folk trodde at dette var den lengste natten i året. Gammel folketro sa at onde krefter var ute denne natten. Blant annet den farlige trollkvinnen Lussi. Ingen måtte være utendørs på lussinatten.

Fra Sverige

Markeringen av luciadagen har hatt mange former. Måten vi feirer på i dag, kommer fra Sverige.

Det gjelder også for de gule lussekattene, som er vel så viktige som tog og sang. Det er gjærbakst som bakes til luciadagen.

Navnet på bollene har vi også lånt fra svenskene. Et eldre svensk navn er «döfvelskatt» eller «dyvelskatt», som betyr djevelkatt.

En teori sier at lussekattene oppsto i Tyskland på 1600-tallet. Mytene sier at djevelen, i form av en katt, ga slemme barn juling på luciadagen. En Kristus-skikkelse i form av et barn ga boller til alle de snille barna. For å holde djevelen unna, ble bollene farget med «lysende» gult safrankrydder. Det skriver Opplysningskontoret for brød og korn.

Skulle beskytte mot onde makter

I Sverige var det vanlig at dyrene på gården fikk noe ekstra godt på luciadagen. En «lussebit» skulle beskytte dyrene mot onde makter den farlige lussinatten, ifølge Store norske leksikon.

Etter hvert ble det skikk at menneskene også fikk en ekstra god frokost på luciadagen. På store gårder i Vest-Sverige brukte unge kvinner å kle seg ut som engler. De hadde en krans av levende lys på hodet, og serverte lussefrokost på morgenen. Dette er trolig opphavet til skikken med lussekatter.

Safran er krydderet som gjør bollene gule. Fargen skal symbolisere sola og lyset. Lussekattene er ofte formet som en s eller en spiral. De ulike figurene er gamle symboler på sol og liv.

Safran er et ganske dyrt krydder. Du kan også bruke gurkemeie for å farge bollene gule. Gurkemeie kalles ofte for «fattigmanns-safran».