Norge

Vil at vi skal spise mer jod

Nordmenn spiser mindre jod enn før. Myndighetene er bekymret.

Norske myndigheter har lenge vært bekymret. Nordmenn får i seg stadig mindre jod.

De viktigste kildene til jod er melk og hvit fisk. Men dette spiser nordmenn mindre av.

Myndighetene ber matindustrien om å tilsette mer jod i salt. Saltet skal også brukes i brød og andre bakervarer. Det skriver Nettavisen.

Jod er viktig for stoffskiftet og hjernens utvikling. For lite jod kan blant annet være farlig for gravide. Alvorlig mangel kan føre til varige hjerneskader hos fosteret.

Marianne Hope Abel jobber i Folkehelseinstituttet (FHI). Det er behov for flere kilder til jod i norsk kosthold, sier hun.

– Vi er spesielt opptatt av at kvinner i fruktbar alder bør ha et bra lager av jod i kroppen, helst før de blir gravide, Abel.

Jozo er det eneste saltet med tilsatt jod i dag. Nasjonalt råd for ernæring foreslår å tilsette jod i bordsalt og industrisalt.

På forsiden nå

Mer fra Norge

Siste utgave