Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

390 unge søkte asyl på nytt

390 unge asylsøkere søkte igjen om å få bli i Norge. Bare 139 av disse får sakene vurdert på nytt.

De unge asylsøkerne ble kalt oktoberbarna. De kom til Norge i 2018. De fikk lov til å bli i Norge fram til de fylte 18 år, bestemte myndighetene. Så skulle de sendes tilbake til landet de kom fra.

Men Stortinget ville gi dem en ny sjanse. De skulle få søke igjen om asyl i Norge.

Til sammen 390 enslige mindreårige asylsøkere søkte på nytt. 139 av søkerne får en ny vurdering. Det skriver Utlendings-direktoratet (UDI). Alle de 139 er fra Afghanistan.

Så langt har ni av disse fått asyl i Norge. De har fått ja på grunn av sterke menneskelige hensyn. Ingen søknader er avslått.

Det var i november i fjor at flertallet på Stortinget krevde en ny vurdering. Politikerne mente at UDI måtte vurdere annerledes. Hadde barna noe nettverk eller noen personer som kunne ta seg av dem i hjemlandet? Fremskrittspartiet (Frp) og Høyre stemte mot.

Stortinget satte opp flere krav til å kunne søke om igjen. 251 søkere fikk nei til å søke på grunn av disse kravene.

De som kunne søke på nytt, er de som fikk vedtaket mellom 1. oktober 2016 og 1. februar 2018. De fikk ja til å bli i Norge fram til 18-årsdagen. I tillegg måtte de bli sent hjem til flukt i hjemlandet. Mange er fra steder i land der det er trygt noen steder.

Afghanistan-komiteen sa at de fortsatt var bekymret.

Ikke alle de 139 som har søkt, er i Norge. UDI sier de vil ordne reise for dem som er i utlandet. Det gjelder for dem som får bli.

Før november i fjor, dro mange unge asylsøkere fra asylmottakene. Årsaken var usikkerheten om framtida.