Norge

40.000 vaksiner ble ikke brukt sist uke

I forrige uke hadde Norge korona-vaksiner som ikke ble brukt. Rundt 15 prosent var til overs. Men FHI tror ikke dette er et problem som vil vare lenge.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke ble det sendt ut om lag 265.000 nye doser med vaksine til kommunene i Norge. Men det ble ikke gitt mer enn drøyt 220.000 doser. Dermed satt kommunene igjen med 40.000 doser mer enn de fikk brukt.

Folkehelse-instituttet (FHI) sier Norge nå er i en ny fase av vaksineringen. De tror derfor ikke at det blir et problem med å få brukt opp vaksiner i tiden framover. FHI sier også at det ikke var noen overraskelse at det var flere kommuner som hadde flere doser enn de fikk brukt sist uke.

– Vi syns ikke det er så rart at det går litt treigere på slutten, sier Are Stuwitz Berg. Han er overlege ved FHI.

Han sier at det er flere årsaker til at ting nå går saktere. Det kan være vanskelig å nå folk mellom 18 og 24 år. Det er noen folk som vil eller må utsette sin time til vaksinering. I tillegg er det enkelte som nøler med å takke ja til å bli vaksinert. FHI er også i ferd med å slutte med skjev-fordeling av doser mellom kommuner med mye og lite smitte.

– Vi har vært i en overgangsfase i en del kommuner. Da har ikke modellen vår truffet helt de siste ukene, sier Berg. Han sier at de enn så lenge tror problemet vil bli borte ganske raskt.

Flere kommuner har nå startet å gi vaksine til alle som kommer innom. Noen har også begynt å tilby dose to på denne måten. Årsaken er at de mangler plass til å lagre de nye dosene de får.

– Når kommuner nå begynner å bli ferdig med å gi folk dose én, ber vi dem om å si ifra til oss. Da kan vi gjøre endringer slik at de får færre til det er klart for dose to. Da kan vi sende dosene til kommuner som er ikke er kommet så langt, sier Berg.

Han sier kommunene bare bør gi dose to til folk som kommer innom, hvis alternativet er å kaste dosene. Men de som har ventet lenge på den skal fortsatt få den.

Til høsten kan det derimot bli en endring. Berg sier at FHI kan bli mer fleksible på hvor lenge det er mellom dose én og to, etter at alle har fått sin første.

– Fram til nå har det vært flere som vil ha, enn det vi har kunnet tilby. Da har det vært viktig å ha kontroll. Vi har måttet prioritere strengt. men når tilbud og etterspørsel jevner seg ut, så kan det nok bli mer fleksibelt, sier han.

FHI anslår nå at alle over 18 år skal ha fått tilbud om første dose innen midten av august. De anslår også at alle over 18 år skal ha fått tilbud om dose to innen siste halvdel av oktober.