Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

500 har sendt e-post til Høie

Helseminister Bent Høye har fått mange e-poster de siste ukene. Nesten 500 personer har sagt sin mening om reservasjons-saken.

Helseminister Bent Høye fra Høyre har fått mange e-poster de siste ukene. Han vil gi leger rett til å nekte å henvise kvinner som vil ta abort. Dette kalles reservasjonsrett. Nesten 500 vanlige personer har skrevet høringssvar. De skriver sin mening om reservasjonsrett for fastleger.

LES MER HER: – Trekk forslaget om reservasjonsrett

Helse-departementet (HOD) har sendt ut forslaget på høring. En høring vil si at de ønsker å høre hva andre parter mener om saken. Høringen er åpen. Dermed kan alle som vil, skrive hva de tenker om saken og sende det til regjeringen.

Det du skriver blir offentlig, og kan leses av andre.

Mange har skrevet høringssvar den siste uken. Det skjer etter at Susanne Kaluza skrev om saken på bloggen sin. Kaluza er blogger og redaktør for nettstedet Foreldre.no. Hun sendte høringssvar selv. Hun ba også andre om å gjøre dette.

LES MER HER: Mange sier nei til reservasjonsrett

Hilmar Rommetvedt er forskningsleder ved Iris og professor i statsvitenskap. Han sier det er spesielt at så mange vanlige mennesker har skrevet høringssvar. Det er vanligst at organisasjoner gjør dette, forteller han.

– Det er som regel ikke enkeltpersoner som svarer på disse høringene, sier Rommetvedt til nyhetsbyrået NTB.

Jan Grund er professor i helseledelse ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Han kan ikke komme på en annen sak innen helse som har fått så mange vanlige mennesker til å engasjere seg.

Susanne Kaluza synes det er helt fantastisk at så mange har brukt tid på å sende inn høringssvar.

– Det er en seier for demokratiet. De som sender inn nå, er helt vanlige folk, sier Kaluza til NTB.