Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

80 prosent av de sykeste med korona overlevde

De som blir alvorlig syke av korona-viruset, må få intensiv-behandling på sykehus. 80 prosent av disse har overlevd i Norge, viser tallene.

Per 8. november har 273 pasienter fått intensiv-behandling for korona. 210 av disse er skrevet ut fra sykehuset. Det viser tall fra Folkehelse-instituttet.

13 personer lå fortsatt på intensiv-avdeling da ukerapporten kom i forrige uke. 50 personer døde på en slik avdeling.

Det er ikke alle innlagte med korona som trenger intensiv-behandling. Det har til nå vært 16 prosent av de innlagte. Disse kan få hjelp til å puste med respirator.

Alderen deres var i snitt 62 år. 69 prosent av dem hadde minst én risikofaktor. Det er uten at høy alder var tatt med.

– Vi har jo klart å holde smittetallet så pass lavt. Det har vært få med alvorlig sykdom. Dermed har helse-systemet hatt kapasitet til å behandle disse på en god måte. Det sier Line Vold fra Folkehelse-instituttet.

– Vi må ta denne situasjonen på alvor. Når vi ser utviklingen nå, så har den vært ganske dramatisk når det gjelder stigning i smitte-tallene. Også i Norge kan vi få en situasjon hvor helsesystemet vårt kommer i strekk, advarer Vold.

Men at pasientene er skrevet ut, betyr ikke at de er blitt helt friske igjen. Folk som har vært innlagt med korona på norske sykehus, har svart på et spørreskjema. Her kommer det frem at mange av dem føler seg slitne mange måneder etter innleggelsen, skriver NTB.

Flere sliter med tung pust og smerter i kroppen. Fenomenet har fått navnet "long covid". Norske forskere jobber med å undersøke dette.

Les mer: Flere blir langvarig syke av korona