Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ambassadører dropper fredspris-utdelingen

Land med atomvåpen vil ikke være med når Nobels fredspris deles ut.

Nobels fredspris for 2017 gikk til Den internasjonale kampanjen for å avskaffe atomvåpen (ICAN).

Flere land med atomvåpen liker ikke at ICAN får fredsprisen. Utenlandske ambassadører deltar derfor ikke på fredspris-utdelingen, ifølge kanalen NRK.

Fredsprisen deles ut i Oslo 10. desember.

– Vi ønsker å markere vårt forbehold når det gjelder ICANs prosjekt. Det vil si forbudet mot atomvåpen og FN-traktaten som ble forhandlet fram i New York, sier Véronique Minassian. Hun er rådgiver ved Frankrikes ambassade. Frankrike sender derfor sin viseambassadør.

I juli skrev 122 land under en avtale om forbyr bruk av atomvåpen. Avtalen ble laget av verdens-organisasjonen FN. Land i forsvars-samarbeidet Nato skrev ikke under. Blant dem er Norge. Landene som har mest atomvåpen skrev heller ikke under. Det gjelder land som USA, Russland og Kina.

Ambassadene fra USA, Storbritannia og Frankrike var i forrige uke i et møte med Nobelinstituttet. Der gav de beskjed om beslutningen.

Olav Njølstad er direktør ved Nobelinstituttet og sekretær for Nobelkomiteen. Han mener dette betyr at stater som har atomvåpen, ikke er likegyldig til årets pris.

– Det absolutt vanlige er at ambassadørene kommer til utdelingen dersom de kan, sier han.

USA og Storbritannia blir representert. Men de sender viseambassadører, slik som Frankrike. Den russiske ambassaden opplyser at deres ambassadør kommer.

De andre atommaktene Pakistan, India og Israel gir forskjellige grunner til at ambassadøren ikke kommer. Noen sender viseambassadører. Andre sender sekretærer. Kina holder seg helt borte.

Atommakten Nord-Korea har ikke ambassade i Norge og er heller ikke invitert.