Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ap beholder makten i storbyene

Arbeiderpartiet klarer å beholde makten i Oslo, Trondheim og Tromsø. Det viser en ny meningsmåling.

I år er det igjen valg i Norge. Folk skal velge til kommune- og fylkesting. Arbeiderpartiet klarer å beholde makten i Oslo, Trondheim og Tromsø. Høyre beholder makten i Stavanger og Kristiansand. Det viser målingen som er gjort for avisa VG.

I Bergen er det mer åpent hvem som blir sittende med makten etter valget.

Arbeiderpartiet (Ap) samarbeider gjerne med Sosialistisk Venstreparti (SV) og Rødt i de store byene. Disse partiene får mer støtte fra velgerne enn før. I tillegg støtter flere velgere Miljøpartiet de Grønne.

Ap faller mest på målingen i Bergen og Trondheim. I Bergen har verken de rødgrønne partiene eller de borgerlige partiene flertall. Det viser målingen

Høyre gjør det bedre på målingene enn i 2015. Det var sist det var kommune- og fylkestingsvalg. Færre sier de vil stemme Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) denne gangen.

SV går mye fram på målingene i alle byene, særlig i Tromsø. Der sier 14,7 prosent av velgerne at de vil stemme på dem. KrF og Venstre går ned på alle målingene. Men KrF klarer å holde seg over 10 prosent i Kristiansand. Slik er de med på å sikre makt til høyresiden. Frenskrittspartiet får mindre støtte i Oslo, Bergen og Stavanger. Flere støtter partiet i Kristiansand, Tromsø og Trondheim.