Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Åsne Seierstad frifunnet

Borgarting lagmannsrett har frifunnet forfatter og journalist Åsne Seierstad. Retten sier hun ikke har krenket privatlivet til Suraia Rais.

Suraia Rais gikk til sak mot Seierstad og forlaget Cappelen Damm. Hun krevde erstatning etter at de ga ut boka «Bokhandleren i Kabul». Boka handler om tiden Seierstad var sammen med Rais og familien. Den afghanske kvinnen krever erstatning for seg selv og seks andre i familien.

Åsne Seierstad er lettet over dommen.

– Jeg er lettet over å ha blitt trodd på at det som er skrevet i boka, er sant, sier Seierstad til nyhetsbyrået NTB.

I Oslo tingrett ble Seierstad og forlaget dømt til å betale 125.000 kroner hver til Rais. Men i lagmannsretten ble begge frikjent.

Retten kom fram til at noe av det som står i boka handler om privatlivet til Rais. Men retten sier Seierstad ikke har skrevet noe hun ikke har lov til.

– Vi er glade for at lagmannsretten kom fram til det motsatte av det tingretten gjorde. Lagmannsretten mener at innholdet i boka er sant. Dette er en gledens dom, sier advokat Cato Schiøtz til NTB. Han forsvarer Åsne Seierstad og forlaget Cappelen Damm.

Advokat Per Danielsen representerer Rais. Han mener dommen er diskriminerende. Den er undertrykkende mot kvinner, mener han.

– Rais føler seg krenket. Hun mener de fleste nordmenn ville følt det samme. Det er hvis de ble fremstilt slik i en bok. Det er feil at Rais giftet seg mot sin vilje, sier Danielsen.

Danielsen sier at saken blir anket videre til Høyesterett.

LES MER HER: Anker dommen