Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ba om å bli løslatt

Shawan Sadek Saeed Bujak er siktet for terror. Fredag ba han om å bli løslatt. Det kan bli vanskelig å få til, tror forsvarer Arvid Sjødin.

Shawan Sadek Saeed Bujak ble avhørt i ni timer onsdag. Fredag var 37-åringen i fengslings-møte. Møtet var i Oslo tingrett. Bujak har tidligere sagt at han er uskyldig. Det sier han fremdeles. Han ba om å bli løslatt. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Terror-siktet er tilbake

– To andre siktede er varetekts-fengslet allerede. Det sier seg selv at det nok blir vanskelig for min klient å bli løslatt, sier Arvid Sjødin til nyhetsbyrået NTB. Han er forsvarer for Bujak.

Bujak ble fengslet i Tyskland i forrige uke. Han ønsket selv å komme til Norge. Sjødin sier at det ikke finnes noen bevis som viser at det er laget en avtale om en terror-handling.

Til sammen er tre personer siktet i saken. De skal ha planlagt terror. Angrepet skulle skje i Norge. Det mener Politiets sikkerhets-tjeneste (PST). David Jakobsen og Mikael Davud var i fengslings-møte mandag. De ble varetekts-fengslet i fire uker. De får ikke ha besøk eller motta brev. To uker er i full isolasjon. Da får de heller ikke snakke med noen eller se nyheter. Bujak sier at han ikke kjenner eller har møtt David Jakobsen. Jakobsen sier også at han ikke kjenner Bujak.

LES MER HER: – Var aldri i fare

David Jakobsen anker kjennelsen om varetekt. Det sier Kjell T. Dahl til nyhetsbyrået NTB. Dahl er Jakobsens forsvarer.

– Vi trenger et par dager til å tenke gjennom saken og skrive anken, sier Dahl.

Han sier at det er spesielt at Jakobsen ble pågrepet og siktet for å ha planlagt terror. Årsaken er at han var informant for politiet. Jakobsen skal ha kontaktet politiet. Det skjedde da Davud ba ham om å skaffe et falskt pass. Passet skulle brukes til å få en person inn i Norge.

LES MER HER: Tredjemann til Norge

Arvid Sjødin sier at han lurer på hvilken rolle Jakobsen har hatt som informant for PST.

– Jeg håper PST har funnet hva som er årsaken til at Jakobsen kontaktet dem. Flere kriminelle bruker rollen som informant til å skjule at de selv har gjort kriminelle ting. Derfor håper jeg PST har tatt en grundig sjekk, sier han til NRK.

Kjell T. Dahl sier at Jakobsen bare gikk til politet for å varsle om noe han mente var mistenkelig.

PST mener at det er 39 år gamle Mikael Davud som har hatt størst rolle i planleggingen. Også han vil anke fengsels-straffen. Det sier forsvareren hans Carl Konow Rieber-Mohn. I anken sier Rieber-Mohn at det ikke er grunn til å mistenke Davud. Og at det ikke er grunn til å tro av beviser vil bli ødelagt om Davud slippes fri. Han mener også at Davud ikke vil forsøke å rømme.

Et av de viktigste bevisene mot mennene skal være passbilder av flere menn. PST skal ha funnet bildene hjemme hos Davud. En av dem er 23 år gamle Ibrahim Adam. Det skriver avisa Dagbladet.

Siden 2007 har Adam vært en av Storbritannias mest ettersøkte menn. Han er etterlyst for å ha planlagt terror. Han skal ha planlagt å reise ulovlig til Norge. PST skal ha vært redd for at han skulle til Norge for å gjøre terror-angrep. PST vil ikke kommentere saken. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

PST skal også ha funnet ingredienser til å lage en bombe. De skal ha ligget i Bujaks bod, ifølge dagbladet.no. Det skal ha vært en stor flaske med stoffet hydrogenperoksid. Og to mindre flasker med det samme stoffet. De skal også ha funnet aceton, to liter flytende veske og mel. Det er ingrediensene som trengs for å lage en acetonperoksid-bombe. Slike bomber kalles også «Satans mor». Sjødin sier at disste tingene kan man finne i mange vanlige hus. Og at det ikke er noe dramatisk. Det melder kanalen NRK.