Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Barnas Nobel-fest

3.000 skole-elever kom til Rådhusplassen i Oslo. De hadde med seg et brev til Nobel-vinner Liu Xiaobo.

Thorbjørn Jagland er lederen av Den norske nobelkomité. Han tok imot brevet for Liu, som fortsatt sitter fengslet i Kina. Elevene håper at Jagland kan gi brevet videre til prisvinneren.

NYHETSGRAFIKK: Liu Xiaobo får ikke komme til Norge for å ta imot fredsprisen. Her kan du se hele programmet for utdelingen. 

LES MER HER: Tomme stoler under fredpris-utdelingen

– Vi vil vise at barn og unge også bryr seg om fred, sier Leo Rodriguez Martinez til nyhetsbyrået NTB.

Redd Barna arrangerer en egen fredspris-fest for barn fredag. Organisasjonen hadde invitert barn og unge fra alle skolene i Oslo og Akershus. Ungdommene Alicia Frøy Diaz Alvares Johnsen, Erle Gamnes og Leo Martinez er elever i sjuende klasse på Sagene og Kampen skole i Oslo. Siden september har de jobbet sammen for å lage et arrangement. Det skal vise barns tanker om fred

– Det er jo aldri barn som starter kriger. Det er det voksne som gjør, men det går ut over barna, sier Alicia Frøy Diaz Alvares Johnsen.

De møtte opp tidlig fredag og har holdt på lenge for å bli ferdige.

 – Det har vært ganske mye jobb, men veldig morsomt også, sier Erle. Hun har vært på Rådhusplassen siden klokka 07.00 fredag morgen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Stine Ugland Johannessen fra Vennesla i Aust-Agder er også med på festen. Hun har med seg et bilde hun håper Thorbjørn Jagland kan gi videre til Liu.

– Det er svart og hvitt, og det svarte står for krigen i verden. Det hvite står for fred. Det er også litt svart i det hvite, fordi det alltid er noen som vil ødelegge, sier hun.

Skole-elevene ledet Redd Barnas show selv. Der ga de fra seg brevet til Liu. Men festen besto også av konsert med kjente artister. Blant andre A1, Bjørn Johan Muri, dansegruppa Quick. Og vinneren av årets Melodi Grand Prix junior, Torstein.

Festen skjedde utenfor Rådhuset i Oslo. Det er bare et par hundre meter fra salen hvor prisen deles ut. Der markerer en tom stol Lius Xiaobos fravær. Nobels fredspris deles ut i Oslo Rådhus klokka 13.00, skriver nettavisa vg.no.