Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Ber ungdom slappe av og drikke litt

– Noen ungdommer ville hatt det bedre om de drakk litt alkohol. Det sier rusforsker.

Dagens ungdom oppfører seg bedre enn på lenge. Det viser en ny undersøkelse fra Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA).

LES MER HER: Snill norsk ungdom

Men samtidig sliter mange med psykiske problemer. 10 prosent av ungdommen viser ulike tegn på å være deprimert. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Noen ungdommer ville hatt det bedre om de drakk litt alkohol, sier rusforsker Sverre Nesvåg til avisa Bergens Tidende.

Nesvåg jobber ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse vest (KORFOR).

LES MER HER: Dataspill redder de unge

Nesvåg mener at det handler om å slappe av. Og alkohol er et middel mange bruker for å slappe av. Ungdom har flere problemer. Det er dumt å bare snakke med dem om faren med alkohol, sier han til NRK radio.

– Kanskje skulle vi heller sagt til ungdommen: «Slapp litt mer av», sier han.

Undersøkelsen fa NOVA viser at dagens ungdom er mye hjemme. De jobber hardt på skolen. De er opptatt av å holde seg i form.

– Det er skyhøye krav til utseende, sunnhet, trening og å gjøre det bra på skolen. For noen av ungdommene blir dette altfor vanskelig. Det bikker over. De blir syke, sier Nesvåg.

Han sier at det ikke er bra for alle å se opp til ekstremt spreke og sunne mennesker.

– Det er ikke et godt ideal for folk flest. Da er det mye bedre å se opp til dem som gleder seg over et balansert liv, sier Nesvåg.

LES MER HER: - Ungdom bruker sosiale medier til narkohandel

Sten Magne Berglund er kritisk til det Nesvåg sier. Berglund er fagsjef i organisasjonen Blå Kors. De jobber med folk som har rusproblemer.

Det er bra at norsk ungdom drikker lite, sier Berglund. Undersøkelsen fra NOVA gjelder dessuten ungdom mellom 13 og 16 år.

— Jeg reagerer på at Nesvåg anbefaler så unge mennesker å drikke litt for å slappe av. Det er et råd som er skremmende. Det er ikke bra å anbefale noen å bruke alkohol som medisin når de er deprimerte, sier Berglund.