Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Blir oftere syke

Innvandrere som er kvinner blir oftere syke enn norske kvinner. Årsaken er måten de lever på.

Innvandrer-kvinner får oftere sykdommer på grunn av måten de lever på. De spiser også mer usunn mat og er mye hjemme. Det viser en stor undersøkelse.

12.000 personer er spurt i undersøkelsen. De er fra de fem største innvandrer-gruppene i Oslo. De fleste innvandrere tenker mindre på hva de spiser enn nordmenn, skriver Dagsavisen.

– Innvandrere som er kvinner ble overrasket. De var ikke klar over hvor mye de hadde endret på det de spiste. De trodde at de spiste det samme som de alltid hadde gjort. Men da vi så på oppskriftene til maten de lager, så vi noe nytt. De fleste spiste mindre grønnsaker og mer kjøtt enn i landet de kommer fra. Årsaken er at grønnsaker er dyre i Norge. Kjøtt er ganske billig, sier norsk-indiske Bernadette Kumar. Hun har ledet undersøkelsen.

Kumar sier også at mange innvandrere er mest sammen med andre innvandrere. Da spises det ofte tradisjonsrik mat, Det er gjerne festmat med mye fett og sukker.

Det hjelper heller ikke kvinnene at mange ikke holder seg i form. Å gå en tur er en fremmed aktivitet for innvandrere.

– Innvandrere har ikke de samme tradisjonene for trening og friluftsliv. De sitter mer stille enn nordmenn. Mange som er kommet til Norge, hadde tidligere et arbeid der de brukte kroppen mye. Fysisk aktivitet var en del av dagliglivet. Her får de kanskje jobber der de må sitte stille. Og kvinnene er ofte hjemme. De holder seg mye inne, sier Kumar.