Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Bør ikke bruke mer oljepenger

Finansminister Sigbjørn Johnsen advarer den nye regjeringen mot å bruke mer oljepenger. Klokka ti legger han fram statsbudsjettet.

Mandag ber Jens Stoltenberg om å få slutte som statsminister. Hans rødgrønne regjering fikk ikke nok stemmer i stortings-valget. Den nye regjeringen er ventet å ta over onsdag.

LES MER HER: Siste dag som statsminister

Men først legger den rødgrønne regjeringen fram sitt statsbudsjett i Stortinget klokka ti. Det viser hvordan de vil bruke penger i året som kommer.

– Dette er et godt rødgrønt budsjett for arbeid, velferd og rettferdighet, sa finansminister Sigbjørn Johnsen mandag morgen. Da møtte han pressen utenfor boligen sin på Gimle i Oslo.

– Budsjettet passer til Norges økonomi. Det går bra i Norge. Det betyr at vi må være forsiktige med å bruke oljepenger, sier Johnsen.

Han beskriver budsjettet som ansvarlig. Han advarer den nye regjeringen mot å bruke mer oljepenger.

– Hvor mye oljepenger vi bruker bestemmer retningen for Norge. Men det bestemmer også hvordan verden utenfor ser på Norge. Så jeg mener at oljepenge-bruken er som den burde være, sier Johnsen.

Den nye regjeringen vil trolig bare kunne endre litt på statsbudsjettet i begynnelsen. De må dermed finne seg i styre etter det den rødgrønne regjeringen har bestemt for neste år.

Sigbjørn vet ikke hva Høyres Erna Solberg vil synes om budsjettet.

– Det er vanskelig å spå. Men den nye regjeringen har varslet mye nytt. Så de vil trolig være uenig i ting i budsjettet, sier Johnsen.

Dette er tiende gang Johnsen legger fram statsbudsjettet. Neste år blir det ikke hans jobb.

– Det er litt trist. Det blir en ny hverdag for mange av oss. Vi må finne nye jobber og skilles fra folk som vi liker å være i lag med, sier Johnsen.

Han går tilbake til jobben som fylkesmann i Hedmark etter regjeringsskiftet.