Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Bør vente med å bli gravide

Har du vært på ferie til et land med zika-virus? Da bør du vente med å bli gravid.

Zika-viruset sprer seg, og forskere vet stadig mer om viruset. Blant annet kan viruset smitte via seksuell kontakt. Folkehelse-instituttet (FHI) advarer nå kvinner som har vært på ferie i land med viruset.

De ber kvinner vente fire uker med å bli gravide etter de har komme hjem til Norge. Menn som har vært i slike områder, bør bruke kondom like lenge når de har sex, mener FHI. Har du mistanke om at du er smittet, bør en forlenge perioden opp til minst et halvt år.

FHI har laget en egen nettside. Der står det spørsmål og svar knyttet til zika.

– Vi kjenner fremdeles bare til to tilfeller der zika har smittet ved seksuell kontakt. Et er fra flere år tilbake. Et er fra dette utbruddet, sier overlege Tone Bruun  til nyhetsbyrået NTB. Hun jobber ved ved avdeling for infeksjons-overvåking hos FHI.

Avdelingen har hatt nye møter om zika-utbruddet denne uka. De følger opp anbefalinger fra Det europeiske smittevern-senteret ECDC.

– Vi synes det er greit at våre råd er som deres. De gjør trussel- og regelvurderinger jevnlig. Vi har endret litt på rådene om seksuell smitte. Ellers er reiserådene de samme: Beskytte seg mot myggstikk. Og gravide bør vurdere å utsette reise til berørte områder, sier Bruun.

FHI vil snart komme en samlet side for alle råd og fakta knyttet til zikaviruset.

Klar Tale skrev tidligere onsdag om at gravide kan avbestille reiser til slike områder. Og får igjen pengene.

LES MER HER:Gravide kan avbestille flyreiser

LES OGSÅ:Vurderer å droppe Rio-OL