Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Bråk om elbil og skatt for fattige

Regjeringen vil ha avgift på Tesla-biler og fjerne fordeler for folk med lavere inntekt. Flere er allerede kritiske.

– Jeg gleder meg til å legge fram statsbudsjettet for 2018. Det er egentlig gode nyheter vi kommer med, sa Siv Jensen torsdag morgen. Hun er finansminister.

Noe av budsjettet er allerede kjent. Regjeringen vil fjerne skatteklasse 2, ifølge kanalen NRK. Den gir fordeler til ektepar der den ene tjener lite.

NRK mener regjeringen vil fjerne ordningen for å få innvandrere med i samfunnet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Å fjerne skatteklassen vil ramme fattige barnefamilier, sier Elisabeth Rusdal. Hun jobber i Norges Kvinne- og familieforbund.

Regjeringen foreslår også en avgift for elbiler. Det gjelder de store elbilene. Folk må betaler mer for den populære bilen Tesla. Eier du en Tesla Model X? Da kan du måtte betale nesten 70.000 kroner mer, skriver E24.no.

Det kan føre til at færre velger elbil, frykter naturvernere.

– Avgiften viser at penger er viktigere enn mange elbiler på veiene, sier Inger Elisabeth Sagedal til E24.no. Hun jobber i Norges Automobil-Forbund.

Budsjettet legges fram klokka 10.00. Det er et forslag fra regjeringen. De trenger støtte fra andre partier for å få flertall.

Forsvaret kommer til å få mer penger, om regjeringen får det som den vil. Det skal gis mer støtte til å bevare regnskogen. Folk med psykiske problemer skal hjelpes i jobb. Regjeringen vil bruke mer penger på dette. De vil også gi mer penger til skolene. Elever som sliter, skal få hjelp tidlig.