Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Brannvesenet ber folk grille hjemme

Mange steder i landet er det stor fare for brann. Nå håper brannvesenet på regnvær.

– Nå er det forbudt å lage bål og bruke engangsgrill i skogen mange steder i landet, forteller Ole-Martin Isebakke til Klar Tale. Han er vaktleder i brannvesenet i 110-sentralen Øst.

Det varme været har bidratt til fare for brann mange steder i landet. Faren for skogbrann er spesielt stor på Østlandet og i Trøndelag. Men også noen steder på Vestlandet. Det mel

– I disse områdene er det veldig tørt i skogen. En engangsgrill eller en liten sigarett kan starte en stor brann, sier han.

Isebakke ber folk være forsiktige.

– Du bør ikke røyke sigaretter i skogen. Folk som skal grille, må gjøre det hjemme. Det anbefaler brannvesenet. Bruker du engangsgrill? Da må den settes på en stein. Eller et annet underlag som ikke kan begynne å brenne. Det er viktig å slukke grillen med vann etter bruk. Grillen skal være så kald at du kan legge hånden på den. Så kan grillen kastes, sier han.

I blant må brannvesenet slukke branner i konteinere.

– Folk kaster varme engangsgriller i søpla. Da kan det bli brann, sier han.

Da må folk ringe brannvesenet på 110, sier vaktlederen

– Er brannen liten og det finnes vann i nærheten, kan du prøve å slukke flammene, sier Isebakke.

Nå håper brannvesenet på regnvær.

– Det ville ha gjort jobben vår enklere. Samtidig ønsker vi oss en sommer med fint vær. Det beste hadde vært om det regnet om natten og er sol på dagen, sier vaktlederen.

Nord i landet er faren for brann mindre. Kurt Albrigtsien jobber i brannvesenet i fylket Troms. Han forteller at det har vært mye regn i Troms de siste dagene.

– Før 17. mai var det tørt i trær og planter. Men de siste dagene har det kommet mye regn. Nå er det liten fare for skogbrann i Troms, sier Albrigtsien til Klar Tale.