Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Breivik lyver for å redde seg selv

Psykolog Eirik Johannesen har snakket mye med Anders Behring Breivik i fengselet. Han tror Breivik lyver om nettverket Knights Templar.

Eirik Johannesen er spesialist i psykologi. Han har fulgt med på Anders Behring Breivik i Ila fengsel. Johannesen tror Breivik lyver. Det gjelder reise til Liberia, møte i London og hemmelige medlemmer av nettverket Knights Templar. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Johannessen mener Breivik prøver å gjøre seg viktigere enn han er. Derfor snakker han om disse tingene.

– Jeg tror nok Breivik lyver om mye av dette. Han ønsker å spre frykt. Er han alene, gjør han ikke det, sa Johannessen i rettssal 250 mandag.

LES MER HER: Politiet mener Breivik var alene om terroren

Han snakker om Breiviks mislykkede forretninger. Han sier at Breivik kan ha behov for å virke mer spennende enn han er.

– Han har stadig mislyktes. Venner og familie har vært bekymret for ham. Han har drevet med ting som folk har sett ned på. Dette har nok vært med på å gjøre ham ekstrem. Han lyver for å redde seg selv, forklarte psykiateren.

Breivik får ofte problemer med å svare. Det skjer når han får spørsmål om ideene sine, sier Johannesen.

– Det er ikke alt vi kan diskutere. Han har noen sterke meninger, forklarte han.

LES MER HER: Ble sint og skrudde av mikrofonen

Flere leger og sykepleiere har fulgt med på Breivik i fengselet. De vurderte en periode om Breivik hadde sykdommen Aspergers syndrom. Men de kom fram til at han ikke hadde sykdommen likevel. Johannsen fortalte i retten at Breivik har vist at han mangler medfølelse. Men han sier at dette kan være logisk. Årsaken er at han lenge har forberedt seg på aksjonen 22. juli. Johannessen har også snakket med Breivik underveis i rettssaken.

– Når han kommer fra retten er han sliten. Men ikke noe annet enn det. Han prøver å virke som om ikke noe går inn på ham i retten. Det virker som om han bruker mye krefter det, sa han.

Johannsen sa at Breivik ikke har vist tegn på psykose. Han mener det er lite sannsynlig at Breivik er strafferettslig utilregnelig. En utilregnelig person kan ikke få vanlig straff. Isteden kan han eller hun dømmes til behandling.