Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Bryter loven mot mødre

Mødre har ikke fått jobb på grunn av permisjon. Andre nektes mer lønn. Over halvparten av norske mødre sier at de har opplevd noe negativt på jobben når de får barn.

I en ny rapport er gravide og mødre blitt spurt om arbeidslivet. En av ti sier av sjefen har spurt om planer for å få barn. To av ti har ikke fått mer vikariat i bedriften når de er gravide. Andre sier at de ikke får jobben de søker på. Noen sjefer gir ikke den ansatte økt lønn. De sier at det er fordi personen har vært i hjemme med barnet i permisjon.

Det viser en undersøkelse gjort av TNS gallup for Likestillings-ombudet. Over 2.000 personer ble spurt.

Loven er klar på at mødre og gravide ikke skal behandles annerledes på en negativ måte. Likevel sier halvparten av de spurte at de har opplevd noe negativt. Likestillings-ombudet vil ha nye regler for å straffe bedrifter. Hun vil at de som ikke følger loven, skal betale erstatning til arbeidstageren. Det skriver avisa Aftenposten.

Likestillings-ombudet forteller om en sak hun hadde. En person søkte en jobb. Men så fikk personen epost fra byrået som hjalp bedriften å ansette folk. Der sto det: «Når du har et lite barn, så må vi vel tenke oss muligheter for at du er en del borte fra jobben. Det er dette som kanskje ikke helt passer dette første året.»

I rapporten sier også hver femte gravide at lar være å søke jobb. De regner med at bedriften ikke vil ha dem, eller at de vil være til bry for sjefen.