Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Caritas: – Mange arbeids-innvandrere lar være å teste seg

Mange arbeids-innvandrere tester seg ikke for korona. De frykter for hva arbeidsgiverne vil si. Det sier organisasjonen Caritas.

Mange kommer til Norge fra Polen og Litauen. De skal jobbe her i landet. I uke 1 og 2 er det registrert dobbelt så mange fra disse landene som testet seg for korona-viruset. Det skriver kanalen NRK. Telenor ha registrert hvor mange utenlandske simkort til mobiltelefon som er på nettet i Norge.

Over 17.000 personer fra Polen og Litauen ble testet for korona-virus. Det skjedde i Norge i uke 1 og 2. På samme tid kom nesten 32.000 simkort fra disse landene på det norske mobilnettet, skriver NRK.

2. januar ble det nye regler for testing. Alle som kommer til Norge, må teste seg for korona-viruset. Men det ser ut til at færre tester seg enn de som kommer hit.

Hjelpe-organisasjonen Caritas jobber tett med arbeids-innvandrere. De mener at mange ikke tester seg. Det er av frykt for arbeidsgiver.

– Dette med testing, smittevern og ansvar hos arbeidsgiver henger sammen. De er redde for å melde fra og følge reglene. Det er av frykt for å ikke få jobb i Norge, sier Marta Frydrych Torkildsen i Caritas. Hun er jurist.

Hun mener også at det er vanskelig å få med seg all informasjon. Reglene er kompliserte. De endrer seg hele tiden. Det er årsaker til at mange ikke har testet seg.