Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Da kommer vaksinene til Norge

Rett over nyttår kommer vaksinene mot korona til Norge. Det sier han som jobber med vaksiner for Sverige

Norge har bestilt vaksiner når de er klare. Flere tusen vaksiner vil komme til Norge rett over nyttår. Det sier Richard Bergström til kanalen NRK. Han jobber som vaksine-koordinator, og organiserer vaksinene for flere land.

– For Norges del snakker vi om leveranse på flere hundre tusen doser. De kommer i januar, sier Bergström til NRK.

Det kommer mellom to og to og en halv millioner doser med korona-vaksine de tre første månedene.

Bergström ber nå Norge om å være klar til å starte med vaksinering rett etter nyttår.

Det er Sverige som sørger for at Norge får sine korona-vaksiner. Det gjør de gjennom avtalene mellom dem som lager legemidlene, samt kommisjonen i Den europeise union (EU).

Myndighetene har tidligere sagt at vaksineringen kan starte i januar. Men da måtte utviklingen av vaksinene mot korona bli slik det var planlagt.

To vaksiner ser mest lovende ut til nå. Men de må gis to ganger. Det vil si at 1.250.000 nordmenn kan vente seg å bli vaksinert innen utgangen av mars neste år.

Storbritannia har også godkjent koronavaksinen til selskapene Pfizer og Biontech. Der vil vaksineringen mot korona starte i neste uke.

Vaksinen trigger immunforsvaret vårt. Det gjør oss immune mot en sykdom uten å bli syk med sykdommen. Hele verden har jaktet på en vaksine mot korona-viruset i lang tid.