Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

De borgerlige partiene møtes torsdag

Torsdag kveld skal de borgerlige partiene snakke sammen om ny regjering. Men alle gjentar det samme: Vi har god tid.

Norsk politikk kan vende tilbake til normalen denne høsten: En ren mindretalls-regjering uten noen avtale med støttepartier på Stortinget. En mindretalls-regjering har ikke flertall på Stortinget.

Torsdag kveld skal de fire borgerlige partiene snakke sammen. De skal møtes hjemme hos statsminister Erna Solberg. Men de demper forventningene til kveldens samtaler. Alle partiene gjentar det samme: Vi har god tid.

– Vi gikk til valg på en blågrønn regjering. Vi er tydelige på at vi ikke ønsker å gå i regjering med Fremskrittspartiet (Frp). Vi vil heller ikke ha en ny avtale om samarbeid. Sånn sett har vi allerede et avklart forhold til regjeringen. Vi vil samarbeide i Stortinget fra sak til sak, sier Kjell Ingolf Ropstad. Han er nestleder i Kristelig Folkeparti (KrF).

Først hadde vi åtte år med rødgrønn flertalls-regjering. Det vil si at regjeringen hadde flertall på Stortinget. Så hadde vi fire år med en regjering med avtale om samarbeid med Venstre og KrF. I høst kan norsk politikk vende tilbake til det normale i Norge.

Det kan bli en ren mindretalls-regjering etter kveldens samtaler. Det kan bli med eller uten Venstre. En mindretalls-regjering søker støtte fra forskjellige partier på Stortinget fra sak til sak.